Foto: screenshotAustralski mediji javljaju da je kardinal George Pell premješten u najstrože čuvani zatvor u Melbourne. Ova odluka je donesena nakon što je netko pokušao snimiti dronom kardinala kako obrađuje zatvorski vrt. Glasnogovornik australskog ministarstva pravosuđa potvrdio je let drona. Kardinal je nakon toga premješten u zatvor koji se nalazi na jugozapadu grada, donosi National Catholic Register.

Kardinal je do sada bio zatvoren u zatvorskom kompleksu koji se nalazi u središtu Melbournea. Zbog vlastite sigurnosti boravio je u samici, a jedna od glavnih zadaća bila mu je briga o zatvorskom vrtu.

Prošli Badnjak se dvadesetak katolika okupilo ispred zatvora u Melbourneu kako bi molili i pjevali božićne pjesme. Jedan od prisutnih, John McCauley, izjavio je kako je namjera njihova okupljanja bila pokazati kardinalu Pellu “da ga vole i da ga se sjećaju na Božić”.

Podsjetimo, kardinal Pell izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog navodnog zlostavljanja dvojice maloljetnika u katedrali u Sydneyju tijekom 1996. Australski sud odbio je kardinalovu žalbu, no suci nisu bili jednoglasni u svojoj odluci.

Posljednja preostala šansa za Pella da dokaže svoju nevinost je Visoki sud (vrhovni sud Australije) koji je pristao saslušati kardinalovu žalbu. Žalbeni će se postupak vjerojatno održati nakon 4. ožujka 2020. do kada je popunjen raspored suda.

U zatvoru Barwon, u koji je prebačen kardinal Pell, boravili su neki od najozloglašenijih kriminalaca, kao što je Pasquale Barbbaro, uvoznik droge i vođa australske podružnice kalabrijske mafijaške grupe ‘Ndrangheta.

U zatvoru je također bio Mario Condello, član suparničke bande Carlton Crew, koji je zatvoren zbog optužbi za podmetanje požara, prijevaru i trgovinu drogom. Condello je kasnije pušten uz jamčevinu, a ubijen je 2006. godine, dok je trajalo suđenje.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net