Australski kardinal George Pell “iznenađen je” novoobjavljenim rezultatima istrage koja ga tereti da je znao za kleričke slučajeve zlostavljanja 70-ih i 80-ih godina te je propustio učiniti nešto po tom pitanju.

Radi se o istrazi koju je od 2013. do 2017. vodila Kraljevska komisija (istražno tijelo u Australiji i nekim monarhijama koje vrši javne istrage o kontroverznim pitanjima), a koja je istraživala ponašanje i odgovornost institucija, uključujući i tamošnju Katoličku Crkvu, u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Iako su rezultati objavljeni još 2017., dijelovi o kardinalu Pellu bili su izmijenjeni zbog sudskog procesa koji se vodio protiv njega, a u kojem ga je Visoki sud jednoglasnom odlukom oslobodio optužbi za zlostavljanje dvojice maloljetnika.

Cjeloviti izvještaj objavljen je jučer, 7. svibnja, a u njemu se zaključuje da je Pell, dok je još služio kao svećenik i pomoćni biskup Melbournea, znao za dva svećenika zlostavljača te da nije učinio ništa kako bi ih spriječio u zlodjelima.

Radi se o slučajevima oca Geralda Ridsdalea, seksualnog predatora koji je u zatvoru zbog serijskog zlostavljanja djece u Ballaratu, te oca Petera Searsona koji je djelovao u Melbourneu.

Kardinal Pell nekoliko je puta svjedočio pred članovima Komisije, uključujući i video-linkom iz Vatikana gdje je kao jedan od najbližih suradnika pape Franje trebao u red dovesti crkvene financije. Tada je odbacio optužbe, a slično je ponovio i u priopćenju povodom objave punog izvješća, istaknuvši kako njezini zaključci “nisu podržani dokazima”.

Osobito se osvrnuo na vrijeme provedeno u Ballaratu, gdje je jedno vrijeme služio kao svećenik i savjetnik biskupa Ronalda Mulkearnsa. Pell je ustvrdio da je biskup Mulkearns lagao njemu i drugim svećenicima-savjetnicima skrivajući razloge premještanja oca Ridsdalea te da je za optužbe o seksualnim prijestupima doznao tek 1993.

“Savjetnici koji su dali dokaze o sastancima iz 1977. i 1982. rekli su ili da su tek kasnije saznali za Ridsdaleova zlodjela protiv djece ili da se ne sjećaju o čemu se razgovaralo na tim sastancima. Nitko na njima nije rekao da je znao za Ridsdaleove prijestupe”, dodao je Pell u priopćenju koje je objavljeno jučer navečer.

U još jednom priopćenju, iz 2017., Pell je istaknuo: “Nikada ne bih odobrio ili sudjelovao u odluci da se Ridsdalea prebaci znajući da je zlostavljao djecu, a to nisam ni napravio.”

Kraljevska komisija odbacila je njegovo svjedočenje, zaključivši kako je Pell morao biti upoznat s optužbama protiv Ridsdalea tijekom rasprave o njegovim premještajima. U zaključcima je dodano i kako je “moralo biti očito” zašto se svećenika-zlostavljača prebacuje s jedne službe na drugu.

“Ne prihvaćamo da je biskup Mulkearns lagao svojim savjetnicima”, stoji u izvješću.

Komisija je također zaključila kako je kardinal morao znati za optužbe protiv još jednog svećenika, oca Petera Searsona, koji je djelovao u Melbourneu dok je Pell služio na mjestu pomoćnog biskupa.

Tada se susreo i s članovima delegacije iz jedne katoličke osnovne škole kako bi raspravljali o žalbama na račun oca Searsona.

Navodno su optužbe protiv svećenika uključivale zlostavljanje osoblja i roditelja, ubijanje i mučenje životinja pred djecom, prijetnje djeci pištoljem i nožem, pokazivanju tijela u lijesu djeci i korištenje dječjih WC-a.

Pell tvrdi da na sastanku nisu iznese optužbe za seksualno zlostavljanje te da nitko nije tražio da se svećenika makne iz škole.

No istraga je zaključila kako je kao pomoćni biskup morao savjetovati nadbiskupa Melbournea Franka Littlea da makne ili suspendira svećenika.

“Na temelju onoga što je biskup Pell znao 1989., to mu je tada moralo biti očito. Trebao je savjetovati nadbiskupa da makne oca Searsona, a to nije učinio”, stoji u izvješću.

Dodajmo kako je Pell, nakon što je imenovan na mjesto nadbiskupa Melbournea, Searsona 1997. stavio na administrativni otpust te ga maknuo iz rada u župi.

Searson je umro 2009., a policija nikada nije podignula optužbu protiv njega.

Kraljevska komisija u izvješću je također odbacila neke optužbe protiv Pella, poput one da je pokušao podmititi žrtvu seksualnog zlostavljanja ili da je javno govorio kako Ridsdale zlostavlja djecu.

Kako je istaknuto na početku teksta, kardinal George Pell i sam se suočio s optužbama da je zlostavljao dvojicu dječaka u katedrali u Melbourneu sredinom devedesetih.

Iako ga je prvostupanjski sud osudio 2018. godine, što je u kontroverznoj odluci podržao i žalbeni sud, presudu je u travnju ove godine srušila najviša sudska instanca u toj zemlji, Visoki australski sud.

Podsjetimo, jednoglasnom odlukom sedmero sudaca naređeno je puštanje kardinala koji je u zatvoru služio šestogodišnju kaznu.

Njegova obrana isticala je kako je Pell osuđen samo prema iskazu jedne osobe, tj. jedne od dviju navodnih žrtvi (druga je preminula, a tijekom života negirala je da je bila zlostavljana) te da zbog brojnih svjedoka i dokaza koji su kazivali suprotno, porota nije mogla prelata smatrati krivim “izvan svake sumnje”, što je Visoki sud u svojoj odluci potvrdio.

Suci su pritom istaknuli kako postoji “značajna mogućnost da je osuđena nevina osoba”.

Od početka procesa više je puta s različitih strana istaknuto kako postoje dobri razlozi za vjerovanje u kardinalovu nevinost.

Na njegovu stranu stali su brojni svjedoci koji su na suđenju poručili kako je “nemoguće” da se zlostavljanje odigralo u sakristiji i onako kako je optužba opisala. Njihovim iskazima priključile su se i bivše djelatnice katedrale u Melbourneu.

Također, urednik Mercatorneta Michael Cook napisao je da su na suđenju izneseni dokazi da je druga navodna žrtva u slučaju – koja je preminula prije šest godina – više puta negirala da je ikada bila zlostavljana. Cook je citirao riječi Pellova odvjetnika koji je rekao da bi “samo luđak pokušao silovati dvojicu dječaka u sakristiji odmah nakon svečane svete mise”, ustvrdivši da Pell zasigurno nije lud. Pritom je podsjetio i na činjenicu da je upravo Pell, kao biskup Melbournea, 1996. uspostavio programe za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja, unatoč tome što su se pojedini australski biskupi u to vrijeme tome protivili, savjetujući ga da sačeka s tom odlukom.