Foto: screenshotVisoki sud Australije idući tjedan donijet će svoju presudu u slučaju protiv kardinala Georgea Pella. Sa suda je objavljeno kako će presuda biti iznesena u utorak 7. travnja u 10 sati po lokalnom vremenu.

Odluka će biti donesena manje od mjesec dana nakon dvodnevnog saslušanja pred sedmeročlanim sastavom Visokog suda.

Prema pisanju Catholic Heralda, sud pred sobom ima tri mogućnosti: odbaciti Pellovu žalbu; prihvatiti žalbu i osloboditi kardinala Pella; ili poslati slučaj natrag na Žalbeni sud savezne države Victorije, koji je u kolovozu prošle godine potvrdio osuđujuću presudu za spolno zlostavljanje maloljetnika.

Ako Pellova žalba bude odbijena, kardinal će morati ostati u zatvoru još najmanje 31 mjesec.

Pitanje o kojem Visoki sud odlučuje jest može li se izvan razumne sumnje utvrditi da je australski kardinal spolno zlostavljao dvojicu dječaka u sakristiji katedrale u Sydneyu 1996. godine. Tužbu protiv Pella podnio je jedan od dvojice koji su navodno bili zlostavljani dok je drugi preminuo prije nekoliko godina.

Argumenti koje je Pellova obrana iznosila pred Visokim sudom temeljili su se na izdvojenom mišljenju jednog od trojice sudaca Žalbenog suda savezne države Victorije, Marka Weinberga, koji je ustvrdio kako “postoji ‘značajna mogućnost’ da podnositelj žalbe [kardinal Pell] možda nije učinio” kaznena djela koja mu se stavljaju na teret”.

“Neobično obilježje ovog slučaja jest to što je u potpunosti ovisio o prihvaćanju podnositelja tužbe kao vjerodostojnog i pouzdanog svjedoka izvan razumne sumnje. Ipak, porota je bila pozvana da prihvati taj dokaz bez ijedne neovisne podrške za njega”, smatra Weinberg.

S druge strane, više od dvadeset svjedoka koji su sudjelovali na suđenju svjedočili su u prilog kardinala Pella, što je Weinberga dovelo do zaključka kako je sud od Pella tražio da dokaže “nemogućnost” svoje krivnje, umjesto dokazivanja razumne sumnje u nju.

Kakav god bio ishod za Pella pred civilnim sudom, kardinal će se vrlo vjerojatno suočiti i s kanonskim procesom za koji je nadležna Kongregacija za nauk vjere, čim australski sudovi donesu konačnu presudu.

Ivo Džeba | Bitno.net