Nadbiskup Münchena i Freisinga, kardinal Reinhard Marx, u pismu objavljenom 23. srpnja i pročitanome u crkvama diljem nadbiskupije, izjavio je kako ne odbacuje mogućnost da bi papi Franji mogao ponovno ponuditi ostavku, javlja CNA.

„Svoju biskupsku službu ne doživljavam kao službu koja mi pripada i koju moram braniti, nego kao misiju za ljude ove nadbiskupije i kao službu za jedinstvo Crkve“, napisao je u pismu vjernicima.

„Ukoliko više ne budem u mogućnosti izvršavati ovu službu, onda bi bilo vrijeme da se, nakon konzultacija s dijecezanskim tijelima, ali i povjerenstvom za ocjenu zlostavljanja i savjetodavnim tijelom žrtava zlostavljanja, odlučim za dobro Crkve i ponovno ponudim ostavku“, dodao je.

U pismu vjernicima je također izjavio kako je bio iznenađen Papinom odlukom da odbaci njegovu ostavku, ali ju je u potpunosti prihvatio te ponovno „izgovorio da svojoj službi nadbiskupa Münchena i Freisinga”.

Kardinal Reinhard Marx, 67-godišnji nadbiskup Münchena i Freisinga, ostavku papi Franji ponudio je u pismu koje je poslao u svibnju ove godine. Inače, kardinal je do prošle godine bio predsjednik Njemačke biskupske konferencije i nalazio se na čelu vatikanskog Vijeća za ekonomiju.

Nekoliko dana nakon njegove ostavke, 10. lipnja, Tiskovni ured Svete Stolice objavio je kako papa Franjo nije prihvatio njegovu ostavku.

„Politika nojeva ne pomaže, a kriza se mora prihvatiti na temelju naših uskrsnih vjerovanja. Sociologizmi i psihologizmi ovdje ne pomažu. Prihvaćanje krize kao pojedinca i kao zajednice jedini je plodonosan način; jer iz krize se možete izići samo u zajednici, a također si moramo jasno dati do znanja da smo iz krize izašli kao bolja ili lošija osoba, ali nikad nepromijenjeni“, naveo je Sveti Otac u obrazloženju te istaknuo kako svaki biskup u Crkvi to mora prihvatiti i pitati se što treba učiniti glede ove katastrofe zlostavljanja.

Njemački nadbiskup je potom izrazio „iznenađenje i potresenost“ istaknuvši kako nije očekivao da će Sveti Otac „tako brzo reagirati“. Nadalje, Papinu odluku kardinal Marx je prihvatio kao „veliki izazov“ te je najavio da će sada zajedno s ostalima razmatrati kojim putem treba poći, s obzirom „na velike propuste“ u nadbiskupiji, i što činiti kako bi pridonijeli obnovi Crkve, kao mjesne tako i opće, napomenuvši da se ne može jednostavno vratiti na staro.

Dodajmo i kako je u travnju kardinal Marx odbio državno odlikovanje nakon optužbi da je loše vodio istrage seksualnih zlostavljanja.

Završavajući poruku vjernicima u svojoj nadbiskupiji, kardinal Marx je napisao: “Ali sada, s velikom spremnošću, izgovaram novo da svojem poslanju ovdje u našoj nadbiskupiji i apeliram na vaše molitve i povjerenje.”

„Uvjeren sam: trebamo reformu i obnovu u Crkvi i za nju, ali također i osjećaj jedinstva Božjeg naroda, koji postaje vidljiv u različitosti. Krenimo zajedno tim putem u našoj nadbiskupiji“.

„Kao vaš nadbiskup, krećem s vama na ovo putovanje te bih želio i dalje dati svoj doprinos kako bismo mogli svladati velike izazove koji su pred nama. Uz Božju pomoć možemo uspjeti”, poručio je kardinal Marx.