Mogući sporazum između Vatikana i komunističke Kine po kojem bi Sveta Stolica priznala četiri biskupa koje je imenovala državna Crkva bio bi “izdaja Krista”, izjavio je kardinal Joseph Zen, umirovljeni nadbiskup Hong Konga i vjerojatno najutjecajniji prelat Katoličke Crkve u Kini.

“Ako Vatikan ne može dobiti dobre uvjete u pregovorima, onda treba prekinuti te pregovore”, rekao je kardinal u razgovoru za britanski The Guardian.

“Ne možete ući u pregovore s mentalitetom ‘želimo sporazum po svaku cijenu’, a potom se predati i izdati same sebe, izdati Krista”, oštro je poručio Zen tvrdeći kako se ta izdaja sastoji u prepuštanju komunistima da imenuju biskupe.

Kardinal je komentirao medijske napise po kojima su Vatikan i kineske komunističke vlasti konačno postigle dogovor koji bi trebao barem donekle ublažiti oštar sukob, izazvan nakon što su komunisti još prije 60 godina formirali vlastitu “Crkvu” i imenovali biskupe, pokušavajući smanjiti utjecaj Svete Stolice u njihovoj zemlji. Takvi biskupi su, naravno, bili ekskomunicirani, a situacija koja je nastala podijelila je kineske katolike: dio njih vjeran je državnoj Crkvi, a dio onoj ‘podzemnoj’ koja je na udaru komunista.

Sada su, kako piše agencija Reuters, razgovori koji dulje vrijeme vode Vatikan i Peking rezultirali sporazumom: Sveta Stolica će skinuti ekskomunikaciju s četiri biskupa koje su svojedobno imenovali komunisti i tako ih priznati, a blagoslovit će i imenovanje dvojice novih do konca godine.

Na taj način, tvrdi Reuters pozivajući se na svoje izvore u vrhu Crkve, Vatikan želi s jedne strane otkloniti opasnost potpune šizme koja u Kini prijeti već dulje vrijeme, a s druge riješiti problem velikih biskupija koje u ovom trenutku nemaju svoje ordinarije. Nema nikakve sumnje, nastavlja Reuters, kako su pregovori s Kinom u vrhu diplomatskih prioriteta pape Franje i to prije svega zbog 10 milijuna katolika koji trenutačno žive u toj komunističkoj državi i koji se nalaze u nezavidnoj situaciji. Posebice oni koji su vjerni Svetoj Stolici i koje se često proganja. Pri tome, jasno je kako ovaj sporazum još uvijek ne bi doveo do punog uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Treba napomenuti kako Vatikan još nije službeno potvrdio dogovor, ali da će se on, po svemu sudeći, doista dogoditi dodatno potvrđuje i činjenica da je kardinal Zen osjetio potrebu komentirati napise o njemu.

I pri tome je bio doista ‘oštar’.

“Možda je Papa pomalo naivan i ne poznaje dovoljno komuniste u Kini. Možda poznaje komuniste iz Latinske Amerike koji su bili proganjani, ali ne poznaje komunističke progonitelje koji su ubili desetke tisuća ljudi”, rekao je kardinal koji tvrdi kako oni koji podržavaju sporazum ne poznaju kineske komuniste i njihove metode progona neistomišljenika.

Imajući u vidu kako je riječ o svećeniku koji je te metode iskusio na vlastitoj koži, u vrijeme kada je propovijedao diljem Kine, njegovo mišljenje o mogućem sporazumu svakako ima ‘težinu’. On smatra kako bi sloboda koju bi katolici zadobili s poboljšanjem odnosa između Pekinga i Vatikana bila lažna.

“To bi bila samo iluzija slobode, ne prava sloboda. Ljudi bi prije ili kasnije shvatili da su biskupi lutke na koncu vlade, a ne istinski pastiri. Biskupi koje podržavaju komunisti ne propovijedaju evanđelje. Oni propovijedaju poslušnost komunističkim vlastima”, tvrdi kardinal.

S druge pak strane, zagovornici pregovora naglašavaju kako oni mogu dovesti do poboljšanja statusa katoličanstva u Kini i time njegova slobodnijeg ispovijedanja. U situaciji kada najmnogoljudnija zemlja svijeta prolazi kroz procese povećanja društvenih sloboda, a Kinezi sve više traže nove načine osmišljavanja vlastitog života, tvrde oni, to bi bila velika prigoda za širenje katoličkog nauka.

Goran Andrijanić | Bitno.net