Predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch rekao je u petak 8. siječnja za Vatikanski radio da se sa Svjetskom luteranskom federacijom (LWF) priprema „zajednička poruka“ o Martinu Lutheru.

Osvrćući se na novo izdanje talijanskog prijevoda Zajedničke izjave o nauku o opravdanju o 500. godišnjici izopćenja Martina Luthera iz Katoličke Crkve, kardinal Koch rekao je da su se Vatikan i LWF „suočili s izazovom razjašnjavanja, s ekumenskog gledišta, povijesnih, teoloških i kanonskih pitanja vezanih uz izopćenje“.

Taj zadatak povjeren je ekumenskoj skupini stručnjaka, kazao je švicarski kardinal, dodajući da se nada da će u bliskoj budućnosti biti moguće uputiti „zajedničku poruku“.

Na godišnjicu Lutherovog izopćenja 3. siječnja objavljen je novi talijanski prijevod Zajedničke izjave Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana i LWF-a o nauku o opravdanju iz 1999. U međuvremenu, Izjava je od bilateralne postala multilateralna. Pridružili su joj se i Svjetski savjet metodističkih Crkava, Anglikanska zajednica i Svjetska zajednica reformiranih Crkava.

Kardinal Koch rekao je da Lutherovo izopćenje “nastavlja biti bolna rana u povijesti podjela između katolika i luterana”, ali postoji volja da se uz vodstvo Duha Svetoga nastavi putom pomirenja, objavio je Vatican News.

*Pročitajte više: Tko je tko u reformaciji