U razgovoru za španjolske novine El Debate objavljenom 16. siječnja, glavni izvjestitelj Biskupske sinode o sinodalnosti luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich osvrnuo se na pripremni hod za Biskupsku sinodu o sinodalnosti.

Kardinal Hollerich u razgovoru je naglasio da je u Crkvi potreban fokus na temeljna pitanja vjere i njezino poslanje. „Ponekad imam osjećaj da brod tone, a da raspravljamo o tome u kojem smjeru je trebao ići“, pojasnio je.

Luksemburški nadbiskup, koji kao glavni izvjestitelj ima ključnu službu u svjetskom sinodskom procesu, ističe da je kontinentalna faza svjetskog sinodskog procesa prilika za usredotočivanje na poslanje Crkve, a to je naviještanje Krista jezikom koji svijet može razumjeti. No, ne radi se o izgradnji kršćanske supkulture ili Crkve zatvorene u samu sebe.

S obzirom na pad broja katoličkih vjernika u Europi, važno je izbjeći dvije tendencije. Kao prvo, ne bismo trebali govoriti da je svijet loš i da se moramo od njega izolirati.

„S ovom perspektivom bismo nestali, ostali bismo bez zraka za disanje i Crkva bi nestala“, kazao je kardinal Hollerich. Ali ne treba ni na sve reći „da“ i „amen“, jer bi to značilo gubitak identiteta Crkve. Žurno je potrebno prepoznati Božju prisutnost u svijetu koji nastaje, rekao je kardinal.

Istaknuo je da je jako zadovoljan s dosadašnjim tijekom sinodskog hoda i sudjelovanjem ljudi. Očekivanja ljudi su poznata. Sada je važno nastaviti s dijalogom: „Inače će se iznevjeriti njihova očekivanja, a to bi bilo gore nego da ih niste pitali“ za mišljenje.

Smatra da se Katolička Crkva već djelomično promijenila u godinu dana tog procesa. „Ima osoba koje su se vratile Crkvi, osoba koje su se bile udaljile, a koje su ponovno stekle povjerenje.“ Dodao je da se mora izbjegavati fiksiranje na razlike. „Moramo se usredotočiti na ono što je zajedničko: Gdje nas Krist poziva da budemo Crkva u Europi?“

Kardinal Hollerich primijetio je da se i unutar partikularnih Crkava uočavaju napetosti. „Moramo izbjegavati govoriti o napetostima kao o katastrofi. Moramo također shvatiti da one mogu biti plodonosne. Sviđa mi se ova slika: Crkva je Božji narod na putu s Kristom. Na tom putu jedni idu brzo, a drugi malo sporije, jedni hodaju lijevo, a drugi desno. To je normalno. Bitno je da svi gledaju u Isusa. I shvatiš da ako sam s desne strane na putu i gledam Isusa, vidjet ću i one s lijeve strane. A kad sam s lijeve strane i gledam Isusa, vidjet ću ljude s desne strane te ih moram uključiti u svoju ljubav prema Isusu, nikada ne sumnjajući u njihovu vjernost Kristu. Ako hodamo ne gledajući Krista, onda je to nesreća!“, zaključio je.

Crkva mora živjeti u kulturi. To ne znači da potpuno ovisi o kulturi. „No postoji inkulturacija evanđeoske poruke koja uvijek ima dvostruko značenje: evanđelje izaziva kulturu, ali i kultura djeluje na Evanđelje“, kazao je Hollerich.

Isusovački kardinal, koji je 23 godine proveo kao misionar u Japanu, upozorio je i na antropološki potres koji dolazi: cunami kojem se Crkva mora znati prilagoditi ako ne želi nestati.

„Kad sam stigao u Japan, s ono malo Japanaca koje sam znao, zapitao sam se kako mogu naviještati Krista. Proveo sam mnogo sati u kapeli govoreći Isusu: ‚Ti si prisutan. Ali pokaži mi gdje si, gdje već djeluješ, da te mogu naviještati.‘ To isto moramo činiti i danas: ne bojati se svijeta, nego otkrivati Božju prisutnost u ovom svijetu“, kazao je kardinal za El Debate.

U ljeto 2021. papa Franjo je najavio svjetski sinodski proces koji bi trebao omogućiti sudjelovanje cijele svjetske Crkve u nekoliko faza. Na temelju biskupijskih procesa sudjelovanja, pojedinačne biskupske konferencije su svoje povratne informacije proslijedile tajništvu Sinode u Rim. Na temelju toga tajništvo je prošle jeseni objavilo Radni dokument o kojem će se raspravljati u kontinentalnim radnim skupinama prije sinodskog zasjedanja u listopadu.

Ubrzo nakon najave Sinode papa Franjo imenovao je kardinala Hollericha glavnim izvjestiteljem. Kao takav, odgovoran je za pripremu izvješća na početku i kraju Sinode, a priprema i dokumente za glasovanje.