Nadbiskup Chicaga, kardinal Blase Cupich, na svom je Twitter profilu kritizirao izjavu predsjednika Američke biskupske konferencije Josea Gomeza povodom inauguracije Joea Bidena.

U svojoj je objavi Cupich kazao kako je „Američka biskupska konferencija izdala nepromišljenu izjavu na dan inauguracije predsjednika Bidena. Osim činjenice da se čini kako takvom potezu nema presedana, izjava, koja je kritična prema predsjedniku Bidenu, je došla kao iznenađenje mnogim biskupima koji su je primili samo nekoliko sati prije objave“.


„Izjava je složena bez uključivanja Administrativnog vijeća, kolegijalnog savjetovanja koje je uobičajeno za takve izjave koje se smatraju stavom američkih biskupa“, dodao je.

„Trebamo se pozabaviti unutarnjim institucionalnim pogreškama i veselim se svojem doprinosu u tu svrhu kako bismo, nadahnuti evanđeljem, izgradili jedinstvo Crkve i zajedno preuzeli posao ozdravljenja naše nacije u ovom trenutku krize“, napisao je Kardinal.

CNA piše kako su im tri američka biskupa potvrdila da je Cupich želio da izjava predsjednika Američke biskupske konferencije bude pozitivnija prema Bidenu, te da je u srijedu pokušao dobiti podršku ostalih biskupa da naprave zasebnu izjavu.

Podsjetimo, u svojoj je izjavi nadbiskup Gomez ponovio stav Američke biskupske konferencije izglasan na zasjedanju u studenom 2019. godine prema kojem je borba protiv pobačaja „glavni prioritet“ u društvenim pitanjima te izrazio nadu da će predsjednik Biden odustati od planova za proširenjem prava na pobačaj.

„Umjesto nametanja daljnje ekspanzije pobačaja i kontracepcije, kao što je obećao, nadam se da će Predsjednik i njegova administracija surađivati s Crkvom i ostalim ljudima dobre volje… kako bi konačno ostvarili koherentnu obiteljsku politiku u ovoj zemlji, koja će priznati ključnu važnost snažnih brakova i roditeljstva na dobrobit djece i stabilnost zajednica”, napisao je, između ostaloga, Gomez.