Predsjednik Američke biskupske konferencije, nadbiskup Jose Gomez, objavio je izjavu povodom jučerašnje inauguracije predsjednika SAD-a Joea Bidena. U izjavi je, između ostaloga, naglasio kako borba protiv nepravde pobačaja ostaje “glavni prioritet” američkih biskupa.

Ponudivši u uvodu svoje molitve za novoizabranog predsjednika, Gomez je napisao kako se “katolički biskupi ne svrstavaju stranački po političkim pitanjima”.

“Mi smo pastiri odgovorni za duše milijuna Amerikanaca i zagovornici potreba svih naših sugrađana”, napisao je Gomez.

“Po nekim pitanjima smo više na strani demokrata, dok smo po drugim više na strani republikanaca. Naši prioriteti nikada nisu stranački. Mi smo u prvom redu katolici koji samo nastoje vjerno slijediti Isusa Krista i promicati njegovu viziju ljudskog bratstva i zajedništva”, dodao je.

U svojem je obraćanju podsjetio kako Crkva kroz svoje župe, škole, bolnice i druge ustanove služi milijunima siromašnih, bolesnih, starijih, marginaliziranih Amerikanaca “bez obzira na njihovu rasu ili religiju”, vodeći se primjerom evanđelja Isusa Krista.

Gomez je naglasio kako će suradnja s Bidenom biti “jedinstvena”, budući da je riječ o prvom predsjedniku u posljednjih 60 godina koji je katolik.

“U vrijeme rastućeg i agresivnog sekularizma u američkoj kulturi, u kojem se vjernici suočavaju s brojnim izazovima, bit će osvježavajuće surađivati s predsjednikom koji jasno razumije, na dubok i osoban način, važnost vjere i institucija”, napisao je predsjednik Američke biskupske konferencije, naglasivši ulogu vjere u Bidenovoj “osobnoj priči”, ali i njegovo “dugogodišnje predanje evanđeoskom principu priroritiziranja siromašnih”.

S druge strane, Gomez je kazao kako mora istaknuti da se novoizabrani predsjednik obvezao zalagati za “određene politike koje bi pospješile moralna zla i prijetile ljudskom životu i dostojanstvu, posebice po pitanju pobačaja, kontracepcije, braka i spola”.

Naglasio je kako među pitanjima koja su važna američkim biskupima upravo pobačaj ostaje “glavni prioritet” jer je riječ o “izravnom napadu na život koji također ranjava ženu i podriva obitelj”. Dodao je kako nije riječ samo o privatnom pitanju nego i o pitanju društvene pravednosti koje “podiže uznemirujuća i temeljna pitanja o bratstvu, solidarnosti i uključenosti u ljudsku zajednicu”.

“Naše [biskupsko] predanje pitanjima ljudske spolnosti i obitelji, kao i naše predanje u svakom drugom području – poput ukidanja smrtne kazne ili zalaganja za zdravstveni sustav i ekonomiju koji uistinu služe ljudskoj osobi – vođeni su Kristovom zapovijeđu da volimo i budemo uz braću i sestre, posebice one najugroženije”, napisao je Gomez.

Predsjednik Američke biskupske konferencije izrazio je nadu da će s Bidenom moći surađivati “kako bi konačno ostvarili koherentnu obiteljsku politiku u ovoj zemlji, koja će priznati ključnu važnost snažnih brakova i roditeljstva na dobrobit djece i stabilnost zajednica”.

Na kraju svoje izjave povjerio je nade i strepnje s kojima se Amerika suočava “nježnom srcu Blažene Djevice Marije, Kristove majke i zaštitnice ove iznimne nacije”.

“Neka nas ona vodi putevima mira i dadne nam mudrost i milost istinskog patriotizma i ljubavi prema zemlji”, zaključio je Gomez.

*Pročitajte više: Kardinal Cupich kritizirao Američku biskupsku konferenciju zbog izjave povodom inauguracije Joea Bidena