U SVETIŠTU GOSPE GUADALUPSKE

Kardinal Burke održao je prvo javno misno slavlje nakon što se oporavio od teškog oblika COVID-19

Američki prelat slavio je prvu misu u javnosti nakon što je u kolovozu završio na respiratoru zbog koronavirusa.

Tino Krvavica
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Američki kardinal Raymond Leo Burke održao je u subotu 11. prosinca prvo javno misno slavlje nakon što se oporavio od teškog oblika bolesti COVID-19.

“Moje srce ispunjeno je najdubljom zahvalnošću svemogućem Bogu koji me od 10. kolovoza proveo kroz veliku patnju koja bi naizgled završila smrću”, poručio je kardinal na misi slavljenoj po izvanrednom obredu u Svetištu Gospe od Guadalupe, koje se nalazi u gradu La Crosse u saveznoj državi Wisconsin.

“Zahvaljujem, također, Gospi Guadalupskoj, djevičanskoj Majci Božjoj, i sv. Josipu, njezinom istinskom i prečistom zaručniku, kao i općinstvu svetih koji su za mene tako snažno zagovarali kroz vrijeme kušnje”, prenio je njegove riječi CNA.

Podsjećamo, 73-godišnji kardinal se o svojoj bolesti prvi put oglasio u kolovozu na Twitteru kada je napisao: “Hvaljen budi Isus Krist! Želim vas obavijestiti da sam pozitivan na virus COVID-19. Hvala Bogu, ugodno se odmaram i primam izvrsnu liječničku skrb. Molim vas da molite za mene dok počinjem s oporavkom. Vjerujmo božanskoj Providnosti. Neka vas Bog blagoslovi.”

Ubrzo mu se stanje pogoršalo te je Burke devet dana proveo spojen na respirator. Krajem kolovoza prebačen je s odjela intenzivne njege na bolnički odjel gdje se oporavljao od posljedica bolesti.

“Nakon što sam došao k svijesti, nakon devet kritičnih dana na respiratoru, obuzela me spoznaja da me Gospa Guadalupska cijelo vrijeme držala u svom naručju te me u srcu držala u jedinstvu s veličanstvenim probodenim srcem njezina Sina, Presvetim Srcem Isusovim.”

Kardinal Burke također je zahvalio rektoru i osoblju Oratorija sv. Marije u Wausauu, gdje je nakon izlaska iz bolnice tri mjeseca proveo na rehabilitaciji.

“Neka Gospodin obilno nagradi sve koji su mi pomogli te mi i dalje pomažu kako bih se mogao u potpunosti vratiti aktivnom služenju Gospodinu i njegovom mističnom tijelu, Crkvi”, dodao je prelat.

Inače, prije misnog slavlja istaknuto je kako se, unatoč poboljšanom zdravlju, Burke još uvijek nije sposoban vratiti uobičajenim pastoralnim aktivnostima te da mu i dalje slijedi rehabilitacija.

Unatoč tome, u propovijedi je istaknuo kako osjeća obnovljen žar za služenje Crkvi u Svetištu Gospe Guadalupske.

“Želim pomoći hodočasnicima da, koliko je moguće, iskuse puninu susreta s Gospodinom, susreta koji će ih nositi kada se vrate svojim domovima, poslovima i drugim aktivnostima. Na poseban način posvetit ću se realizaciji izgradnje kuće za duhovne obnove uz crkvu, kako bi hodočasnici redovito mogli ovdje provesti nekoliko dana s Bogom, osobito u najvažniji i najkritičnijim trenucima njihovih života.”

“Očito Bog, ako me već održao na životu, želi da budem još vjerniji, velikodušniji i kreposniji u radu na spas duša”, zaključio je kardinal Raymond Burke.

Objavljeno: 13. prosinca 2021.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.