Kanadski premijer Justin Trudeau osudio je vandalizam i spaljivanje katoličkih crkvi koji su uslijedili nakon što su u blizini katoličkih rezidencijalnih škola otkrivene stotine neoznačenih grobova domorodačke djece.

Trudeau, inače katolik, kazao je kako razumije bijes usmjeren protiv federalne vlade i institucija poput Katoličke Crkve, s obzirom na „sramotnu prošlost koje sve više postajemo svjesni“, ali kako smatra da „spaljivanje crkava ljudima koji su u potrebi oduzima pravo na iscjeljenje i žalovanje“, a što mogu pronaći upravo u crkvama.

Kanadski premijer naglasio je kako rušenje crkava ne predstavlja nešto što bi Kanađani trebali činiti, te pozvao na međusobni dijalog i razumijevanje.

„Trebali bismo slušati jedni druge, trebamo razumjeti jedni druge, kao i snažne osjećaje koje ljudi nose u sebi i trebamo mukotrpno raditi kako bi obnovili naše društvo“, kazao je Trudeau, dodavši kako federalna vlada radi na sigurnosnoj infrastrukturi, kako bi bogoslužna mjesta bila pošteđena „porasta netolerancije, rasizma i mržnje koje vidimo diljem zemlje“.

Šef domorodačkog naroda Lower Similkameen, Keith Crow, izjavio je na javnoj televiziji kako je ljut zbog požara i ne vidi kako “iz toga može proizaći nešto pozitivno”. Dodao je kako su mnogi članovi njegove zajednice katolici te da su oni vrlo uznemireni zbog požara.

Spomenimo kako se, osim crkava, na meti prosvjednika nalaze i spomenici, pa su tako u četvrtak srušeni spomenici Kraljice Viktorije i Kraljice Elizabete ispred zgrade parlamenta u Winnipegu, glavnom gradu kanadske pokrajine Manitobe, a na stubište u pozadini spomenika položeno je stotine cipelica, u spomen na djecu koja su pohađala rezidenijalnu školu.

Premijer Manitobe Brian Pallister osudio je ovaj vandalski čin i prozvao ga „golemim korakom unatrag za sve one koji rade na pomirenju“.

„Oni koji počine ovakva djela nasilja bit će privedeni na sud. Svi vođe u Manitobi moraju snažno osuditi nasilje i vandalizam, a istovremeno moramo se okupiti ako bismo radili na pomirenju“, kazao je Pallister.

Podsjetimo, požari u Kanadi povezani su s otkrićima stotina neoznačenih grobova pokraj katoličkih rezidencijalnih škola. Najprije su pronađeni posmrtni ostaci 215 djece u blizini internata Kamloops Indian Residential School na teritoriju Britanske Kolumbije. Prošlog tjedna pronađen je 751 neoznačen grob kod bivše škole u Saskatchewanu. Grobovi se otkriveni i ispod škole St. Eugene’s Mission koju je Katolička Crkva osnovala 1912. godine i vodila idućih 60 godina. Preliminarni rezultati istrage govore da se radi o 182 groba, a u tijeku su istraživanja kako bi se ustvrdilo je li doista riječ o grobovima djece koja se pohađala školu St. Eugene’s Mission.

Oko 150.000 domorodačke djece odvojeno je od obitelji i smješteno u rezidencijalne škole, osnovane upravo kako bi se asimiliralo domorodačko stanovništvo. Od 76 rezidentnih škola, koje je pohađalo oko 100.000 učenika, 45 ih je bilo pod upravom katoličkih tijela. Domorodačka djeca bila su izdvojena iz vlastitih obitelji te primorana napustiti vlastiti jezik, vjeru i način života, kako bi se prilagodila europskoj kulturi.

Kanadska konferencija katoličkih biskupa objavila je kako će se predstavnici kanadskog episkopata i domorodačkih naroda krajem ove godine susresti s papom Franjom.

“Papa Franjo posebno želi saslušati predstavnike domorodačkih naroda, izraziti im svoju blizinu, osvrnuti se na utjecaj kolonizacije i ulogu Crkve u djelovanju rezidencijalnih škola, u nadi da će odgovoriti na patnje autohtonih naroda i međugeneracijsku traumu koja i dalje ostavlja posljedice”, napisali su biskupi, dodavši kako su “duboko zahvalni duhu otvorenosti Svetog Oca”.

Nakon otkrića grobova u Kamploos Indian Residential School u Kanadi, papa Franjo je pozvao vjernike na tihu molitvu za preminule učenike.

„To tužno otkriće još povećava svijest o bolima i trpljenju iz prošlosti. Neka političke i vjerske vlasti u Kanadi nastave odlučno surađivati kako bi se rasvijetlio taj žalosni slučaj, te kako bi se ponizno zauzele na putu pomirenja i ozdravljenja. Ti teški trenutci snažan su poziv svima nama da se udaljimo od kolonizacijskoga modela, kao i od današnjih ideoloških kolonizacija, te da hodimo rame uz rame u dijalogu i uzajamnom poštovanju, i priznavanju pravā i kulturnih vrijednosti svih kanadskih kćeri i sinova“, kazao je Papa, izrazivši svoju blizinu, povjeravajući Gospodinu duše preminule djece i moleći za utučene obitelji i domorodačke kanadske zajednice.

Važno je spomenuti kako se još u travnju 2009. godine tadašnji papa Benedikt XVI. Nakon audijencije susreo s izaslanstvom kanadskih domorodaca, saslušao njihova bolna iskustva i poteškoće, te podsjetio kako je od samoga početka svoje nazočnosti u Kanadi Crkva bila blizu domorodačkome pučanstvu. Što se tiče patnje koju su neka domorodačka djeca podnijela u rezidencijalnim kanadskim školama, Papa je izrazio žaljenje zbog trpljenja prouzrokovanoga potpuno neprimjerenim ponašanjem nekih članova Crkve, u upravljanju školama. Papa Benedikt XVI. naglasio je kako je takvo zlostavljanje nedopustivo, te se na kraju molio da oni koji su trpjeli pronađu put ozdravljenja, i ohrabrio domorodačke narode da obnovljenom nadom nastave ići naprijed.

Javnu ispriku izrazio je i tadašnji  premijer Stephen Harper, a domorodačke su zajednice s kanadskom Vladom i vjerskim zajednicama, uključujući i katoličku, sklopile sporazum o ekonomskoj naknadi.

A evo i kronološkog pregleda dosadašnjih napada na crkve:

  • lipnja, do temelja spaljena katolička crkva Presvetog Srca u Britanskoj Kolumbiji
  • lipnja, do temeljan spaljena katolička crkva sv. Jurja u Britanskoj Kolumbiji
  • lipnja, oštećena anglikanska crkva sv. Pavla u Britanskoj Kolumbiji
  • lipnja, uništena katolička crkva sv. Ane u Britanskoj Kolumbiji
  • lipnja, uništena katolička crkva Gospe Lurdske u Britanskoj Kolumbiji
  • lipnja, oskvrnut spomenik sv. Ivanu Pavlu II. u katoličkoj crkvu Svete Krunice u Edmontonu (Alberta)
  • lipnja, spaljena katolička crkva sv. Ivana Krstitelja u Morinvilleu.
  • lipnja, zapaljena i oštećena katolička crkva sv. Katarine Tekakwithe u Novoj Škotskoj.
  • srpnja, djelomično spaljena konkatedrala sv. Patrika u Yellowknifeu
  • srpnja, najmanje 11 crkava – većinom katoličkih – vandalizirano, išarano crvenom bojom.