Predstavnici kanadskog episkopata te domorodačkih naroda susrest će se s papom Franjom krajem ove godine, objavila je Kanadska konferencija katoličkih biskupa.

Susret je potaknut nedavnim potresnim otkrićem posmrtnih ostataka 215 djece u blizini internata Kamloops Indian Residential School na teritoriju Britanske Kolumbije.

U priopćenju koje su objavili kanadski biskupi, susreti s papom Franjom održat će se od 17. do 20. prosinca ove godine. On će zasebno primiti predstavnike svake od tri autohtone skupine – Prvih naroda, Inuita i Métisa – a posljednjeg dana sve će delegacije održati zajednički susret sa Svetim Ocem.

“Papa Franjo posebno želi saslušati predstavnike domorodačkih naroda, izraziti im svoju blizinu, osvrnuti se na utjecaj kolonizacije i ulogu Crkve u djelovanju rezidencijalnih škola, u nadi da će odgovoriti na patnje autohtonih naroda i međugeneracijsku traumu koja i dalje ostavlja posljedice”, napisali su biskupi, dodavši kako su “duboko zahvalni duhu otvorenosti Svetog Oca”.

Inače prošlog tjedna pronađen je 751 neoznačen grob kod još jedne bivše škole, ovog puta u Saskatchewanu. Kao i kod Kamloops Indian Residential School radi se o  internatu koji je pripadao obrazovnoj mreži osnovanoj s ciljem asimiliranja domorodačke djece. Njih oko 150 000 je od druge polovice 19. stoljeća do kraja 20. stoljeća odvojeno od obitelji te smješteno u rezidencijalne škole koje je osnivala Vlada, a njima upravljale kršćanske denominacije, od čega je Katolička Crkva upravljala s dvije trećine takvih škola.

Kanadska Komisija za istinu i pomirenje, koja je istraživala povijest zlostavljanja u internatima za domorodačku djecu, navodi kako je 4100 učenika preminulo od “bolesti i nesreća”. Smatra se i da su neka djeca bila žrtve fizičkog i seksualnog nasilja.

Za djecu pokopanu u Kamloops Indian Residential School nije poznato kada su i od čega preminula. Što se tiče neoznačenih grobova u Saskatchewanu, BBC navodi kako nije poznato jesu li u svima pokopana djeca.

Inače papa Franjo je nakon Angelusa u nedjelju, 6. lipnja, potaknuo na tihu molitvu za preminule učenike Kamploos Indian Residential School u Kanadi. Šokantna je to vijest, rekao je Papa, koja je potresla kanadski narod kojemu je, kao i cijeloj Katoličkoj Crkvi u Kanadi, papa Franjo izrazio svoju blizinu, povjeravajući Gospodinu duše te preminule djece, i moleći za utučene obitelji i domorodačke kanadske zajednice.

„To tužno otkriće još povećava svijest o bolima i trpljenju iz prošlosti. Neka političke i vjerske vlasti u Kanadi nastave odlučno surađivati kako bi se rasvijetlio taj žalosni slučaj, te kako bi se ponizno zauzele na putu pomirenja i ozdravljenja. Ti teški trenutci snažan su poziv svima nama da se udaljimo od kolonizacijskoga modela, kao i od današnjih ideoloških kolonizacija, te da hodimo rame uz rame u dijalogu i uzajamnom poštovanju, i priznavanju pravā i kulturnih vrijednosti svih kanadskih kćeri i sinova“, istaknuo je tom prilikom Papa.

Dodajmo i kako su nakon otkrića grobnica u Kanadi izgorjele četiri katoličke crkve, a smatra se da su ti događaji povezani.

Šef domorodačkog naroda Lower Similkameen, Keith Crow, tom je prilikom izjavio na javnoj televiziji kako je ljut zbog požara i ne vidi kako “iz toga može proizaći nešto pozitivno”. Dodao je kako su mnogi članovi njegove zajednice katolici te da ih je paljenje crkvi vrlo uznemirilo.