U zapadnoj Kanadi su prošloga tjedna zapaljene četiri katoličke crkve. BBC piše kako su najprije prošloga ponedjeljka, kada je Kanada slavila Nacionalni dan domorodačkih naroda, izgorjele dvije crkve. Nakon toga su u subotu ujutro u manje od sat vremena zapaljene su još dvije crkve u Britanskoj Kolumbiji, inače području na kojem živi domorodačko indijansko stanovništvo.

„Istrage prethodnih požara, kao i ova dva nova požara, još uvijek traju i dao sada nije bilo uhićenja ili optužnica“, izjavio je policijski glasnogovornik Jason Boyda.

Šef domorodačkog naroda Lower Similkameen, Keith Crow, izjavio je na javnoj televiziji kako je ljut zbog požara i ne vidi kako “iz toga može proizaći nešto pozitivno”. Dodao je kako su mnogi članovi njegove zajednice katolici te da su oni vrlo uznemireni zbog požara.

BBC također piše kako vijesti o ovim požarima dolaze nakon što su otkriveni grobovi na mjestu nekadašnjeg internata. Domorodačke skupine su nakon zatražile pokretanje velike istrage o drugim sličnim grobovima. Do sada je pronađen 751 grob.

Prva masovna grobnica otkrivena je u blizini škole koja je bila dio mreže koju je uspostavila Vlada, a vodila ju je Katolička Crkva. Kamloops Indian Residential School je djelovala od kraja XIX. stoljeća do kraja ’60-ih godina prošloga stoljeća, a definitivno je zatvorena 1978. godine. Oko 150.000 domorodačke djece odvojeno je od obitelji i smješteno u te škole, osnovane upravo kako bi se asimiliralo domorodačko stanovništvo.

U izjavi od 31. svibnja, kanadski biskupi izrazili su veliku žalost, potvrđujući svoje obveze prema domorodačkim zajednicama u Kanadi.

Papa Franjo je u nedjelju, 6. lipnja, nakon Angelusa potaknuo na tihu molitvu za preminule učenike Kamploos Indian Residential School u Kanadi. Šokantna je to vijest, rekao je Papa, koja je potresla kanadski narod kojemu je, kao i cijeloj Katoličkoj Crkvi u Kanadi, papa Franjo izrazio svoju blizinu, povjeravajući Gospodinu duše te preminule djece, i moleći za utučene obitelji i domorodačke kanadske zajednice.

„To tužno otkriće još povećava svijest o bolima i trpljenju iz prošlosti. Neka političke i vjerske vlasti u Kanadi nastave odlučno surađivati kako bi se rasvijetlio taj žalosni slučaj, te kako bi se ponizno zauzele na putu pomirenja i ozdravljenja. Ti teški trenutci snažan su poziv svima nama da se udaljimo od kolonizacijskoga modela, kao i od današnjih ideoloških kolonizacija, te da hodimo rame uz rame u dijalogu i uzajamnom poštovanju, i priznavanju pravā i kulturnih vrijednosti svih kanadskih kćeri i sinova“, istaknuo je Papa.