Kanadska policija istražuje još dva slučaja požara na katoličkim crkvama. Požari se smatraju „sumnjivima“, a uslijedili su nakon što su prošloga tjedna do temelja izgorjele četiri katoličke crkve, piše CNA.

U srijedu, 30. lipnja, u poslijepodnevnim satima izgorjela je sto godina stara crkva svetog Ivana Krstitelja u gradu Morinvilleu. Lokalne vlasti tvrde da se crkva srušila u požaru nedugo nakon što su se vatrogasci pojavili na mjestu buktinje.

Iaian Bushell, voditelj lokalnog Ureda za infrastrukturu i komunalne usluge, izjavio je kako je crkva predstavljala jednu od najvećih zgrada u gradu. „To je bila stara konstrukcija s mnogo drva, pa je vrlo brzo izgorjela i protiv vatre se bilo jako teško boriti“, dodao je Bushell.

Istoga je dana  zabilježen, i srećom ugašen, požar na crkvi svete Katarine Tekakwithe, koja se nalazi 60-ak kilometara sjeveroistočno od Halifaxa, glavnog grada Nove Škotske.

Političari na lokalnoj i nacionalnoj razini su kritizirali učestala paljenja crkvi u Kanadi. „Užasno je vidjeti spaljene i vandalizirane crkve u Kanadi“, izjavio je na Twitteru Erin O’Toole, čelnik Konzervativne stranke Kanade.

U proteklih nekoliko tjedana buknula su četiri požara na katoličkim crkvama. Ti se požari povezuju s otkrićima stotina neoznačenih grobova pokraj katoličkih rezidencijalnih škola. Najprije su pronađeni posmrtni ostaci 215 djece u blizini internata Kamloops Indian Residential School na teritoriju Britanske Kolumbije.

Prošlog tjedna pronađen je 751 neoznačen grob kod još jedne bivše škole, ovog puta u Saskatchewanu. Kao i kod Kamloops Indian Residential School radi se o internatu koji je pripadao obrazovnoj mreži osnovanoj s ciljem asimiliranja domorodačke djece.

CBS javlja da je, nakon do sada poznata slučaja u Kamloopsu i Marievalu, kanadska domorodačka zajednica objavila kako su ispod još jedne škole pronađena 182 neoznačena groba. Grobovi se nalaze ispod škole St. Eugene’s Mission koju je Katolička Crkva osnovala 1912. godine i vodila idućih 60 godina. Preliminarni rezultati istrage govore da se radi o 182 groba. Grobovi su plitki, duboki oko metar. Započeo je rad na utvrđivanju radi li se doista o grobovima djece koja se pohađala školu St. Eugene’s Mission.

Inače, Kanadska konferencija katoličkih biskupa objavila je kako će se predstavnici kanadskog episkopata i domorodačkih naroda krajem ove godine susresti s papom Franjom.

“Papa Franjo posebno želi saslušati predstavnike domorodačkih naroda, izraziti im svoju blizinu, osvrnuti se na utjecaj kolonizacije i ulogu Crkve u djelovanju rezidencijalnih škola, u nadi da će odgovoriti na patnje autohtonih naroda i međugeneracijsku traumu koja i dalje ostavlja posljedice”, napisali su biskupi, dodavši kako su “duboko zahvalni duhu otvorenosti Svetog Oca”.