Kip Krista Otkupitelja smješten iznad brazilskog grada Rio de Janeira jedno je od sedam novih svjetskih čuda i vjerojatno najpoznatiji Isusov kip na svijetu. Radovi na njemu započeli su 4. travnja 1922., a završeni su tek 9 godina kasnije, 12. listopada 1931. kada je kip svečano otvoren.

Glavni nositelj projekta izrade kipa bio je poljsko-francuski-kipar Paul Landowski, a izgradio ga je brazilski inženjer Heitor da Silva Costa u suradnji s francuskim inženjerom Albertom Caquotom.

Mnogi su se složili da su radovi na izgradnji Kristovog kipa prošli pod Božjom zaštitom zato što na gradilištu unatoč zahtjevnim uvjetima gradnje nije zabilježena niti jedna teža ozljeda. Ipak, jedan od nadzornih inženjera gotovo je izgubio život tijekom radova, prenosi Aleteia.

Riječ je Heitoru Levyju Židovu koji je bio zadužen za praćenje gradnje. Levy je tijekom radova živio na vrhu planine Corcovadu na kojoj je izgrađen kip kako bi neprekidno bio u blizini radova

Tijekom jednog od redovitih obilazaka, Levy se spotaknuo na skeli, a od pada su ga spasili radnici. O svojem je iskustvu zapisao:

„Svuda okolo nas kraj naših nogu provalija. Najmanja nepažnja, najmanja pogreška u materijalu, jedan pogrešan koračić znači sigurnu smrt padom s litice. Mogao sam predvidjeti katastrofalni pad koji se nije dogodio samo voljom Vrhovnog bića. Ali sve je to u prošlosti, sjećanju na radove. Ispred nas imamo sliku Krista otvorenih ruku koji prima naše patnje i naše molitve“.

Nakon nezgode Levy se obratio na katoličanstvo te odlučio zapisati imena članova svoje obitelji na svitak i staviti ga u unutarnji dio srca skulpture Krista Otkupitelja.

Srce Isusovo obilježilo je i završetak radova ovog veličanstvenog spomenika budući da se na dan njegovog otvorenja 12. listopada 1931. dogodilo svečano posvećenje Brazila Presvetom Srcu Isusovu.