Višegodišnji građanski rat u Južnom Sudanu, u kojem je živote izgubilo oko 400 tisuća osoba a 4 milijuna je raseljeno, i dalje nema svoj službeni epilog.

Premda su 13. siječnja u Rimu predstavnici Vlade Južnog Sudana i svih oporbenih skupina prvi put postigli dogovor o općem prekidu vatre, pobunjenici su odbacili prijedlog predsjednika Salva Kiira da se zemlja vrati na federalni sustav deset država, a koji je pobudio nadu da će se do 24. veljače otvoriti put za formiranje vlade nacionalnog jedinstva, javlja Vatican News.

Bivši potpredsjednik Riek Machar, koji živi izvan zemlje, opire se stvaranju triju administrativnih područja: Ruweng, Pibor i Abyei. Od ta tri administrativna područja najspornije je Ruweng na sjeveru zemlje, koje je bogato naftom i koje svojataju kako etnička skupina Dinka predsjednika Kiira tako i etnička skupina Nuer, potpredsjednika Machara. To je jedno od područja na kojem su se dogodili najžešći sukobi tijekom građanskoga rata.

Nada u progres ipak postoji s obzirom na to da su se ovih dana u Rimu, u sjedištu Zajednice svetog Egidija, održali pregovori u kojem su sudjelovali izaslanici Vlade, svih opozicijskih političkih snaga Južnog Sudana te međunarodni promatrači kao što su Igad, Ujedinjeni narodi i predstavnici Europske unije. Također, u ožujku je predviđen novi krug razgovora koji će biti posvećen susretu vojnih čelnika koji će morati donositi operativne odluke o primirju.

Podsjetimo kako je veliki obol u mirovnim pregovorima dao Sveti Otac Franjo čija je gesta iz travnja 2019., kada je u Vatikanu na koljenima molio vođe sukobljenih strana za mir te im poljubio stopala, obišla svijet.

Tino Krvavica | Bitno.net