Na susretu u organizaciji ekumenske Zajednice sv. Egidija u ponedjeljak 13. siječnja u Rimu, prvi put predstavnici Vlade Južnog Sudana i svih oporbenih skupina postigli su dogovor o općem prekidu vatre u toj afričkoj zemlji, prenosi IKA.

Prekid vatre trebao bi stupiti na snagu u srijedu 15. siječnja. U to će prvi put biti uključene i skupine koje nisu potpisale sporazume iz prosinca 2017. i rujna 2018. godine, istaknuo je za Vatican News glavni tajnik Zajednice sv. Egidija Paolo Impagliazzo. Potpisnici su se također obvezali da će omogućiti pristup humanitarnoj pomoći iz inozemstva, što je vrlo značajno u ovom trenutku koji prijeti nestašicom hrane, ističe se u priopćenju.

Procjenjuje se da je tijekom građanskog rata u Južnom Sudanu živote izgubilo oko 400 tisuća ljudi, dok je 4 milijuna bilo prisiljeno napustiti svoj dom. Također, glad prijeti čak 6 milijuna stanovnika.

Predstavnici Vlade predsjednika Salve Kiir Mayardita i različitih oporbenih skupina od nedjelje 12. siječnja razgovarali su u sjedištu Zajednice sv. Egidija u rimskoj četvrti Trastevere. Vođe izaslanstava Vlade Barnaba Marial Benjamin i oporbe Pagan Amum Okiech, zahvalili su papi Franji i canterburyjskom nadbiskupu Justinu Welbyju, kao i cijeloj kršćanskoj zajednici za njihovo zauzimanje za mir u Južnom Sudanu. Marial je posebno podsjetio na gestu pape Franje iz travnja 2019. kada je u Vatikanu na koljenima molio vođe sukobljenih strana za mir i poljubio im stopala.

Dodajmo i kako je Sveti Otac, nakon molitve Angelusa u nedjelju 10. studenog na Trgu sv. Petra, najavio da 2020. godine namjerava posjetiti ovu afričku zemlju.

Bitno.net