ĐAVLOVA NAJGORA NOĆNA MORA

Papa će u listopadu kanonizirati ‘svećenika kauboja’ – pročitajte o kome se radi

Uz ovog blaženika veže se rečenica koja odaje njegov karakter spreman na sve kako bi spasio svoje stado: “Jao đavlu ako misli ukrasti koju dušu od mene.”

Jose Brochero, gaučo svećenik kauboj

Foto: Wikipedia/CNA

Njegova župa obuhvaćala je područje koje se prostiralo na više od 4300 kvadratnih kilometara i na kojem je živjelo oko 10 000 raštrkanih župljana, a jedino prijevozno sredstvo koje je imao bila je njegova mula.

Argentinski narod pamti ga pod nadimkom “gaučo-svećenik”, a argentinske visoravni, planine i pampasi pamte tragove njegovih dalekih putovanja koja je poduzimao kako bi došao i do najzabačenijeg sela u kojem su živjeli njegovi župljani.

Njegovo ime je Jose Gabriel del Rosario Brochero, a 2013. proglašen je blaženikom. Za nekoliko mjeseci postat će tek drugi proglašeni argentinski svetac.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Otac Brochero svoj nadimak “svećenik kauboj” dobio je jer se rijetko kad odvajao od ponča i sombrera, karakteristične odjeće gauča, južnoameričkih kauboja.

Kada bi o. Brochero išao na jedno od svojih brojnih putovanja uvijek bi sa sobom nosio ikonu Blažene Djevice Marije, molitvenik i stvari potrebne za služenje mise, kako bi u bilo kojem trenutku putovanja mogao udijeliti sakramente svakoj osobi koju sretne.

Uz ovog blaženika veže se rečenica koja odaje njegov karakter spreman na sve kako bi spasio svoje stado: “Jao đavlu ako misli ukrasti koju dušu od mene.”

O. Brochero tijekom života osnovao je školu za djevojke, kuću za duhovne vježbe, a pomogao je i u izradi pošte, telegrafskog ureda i oko 200 kilometara cesta.

Svoju posebnu brigu za župljane pokazao je tako što je velik dio vremena posvećivao siromasima i bolesnima, osobito 1867. kad je izbila epidemija kolere. Među ostalima skrbio je i za gubavce, zarazivši se i sam gubom od čega je nakon nekoliko godina umro.

Zbog gube je također oslijepio i oglušio te je morao napustiti župničke dužnosti, provevši zadnjih nekoliko godina svog života živeći sa svojom sestrom.

Umro je 26. siječnja 1914., njegove zadnje riječi bile su: “Sad imam sve spremno za putovanje.”

Tino Krvavica | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 19. srpnja 2016.

Možda vam se svidi