Kardinal Michael Czerny, prefekt ad interim Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, kojeg je Papa poslao u Mađarsku i Ukrajinu u pomoć potrebitima, stigao je u Ukrajinu 9. ožujka u poslijepodnevnim satima. Automobil za prelazak granice mu je ustupio grkokatolički biskup Ábel Szocksa, te je kardinal s njim i u pratnji još dvojice svećenika stigao u mjesto Berehove koje je postalo jedno od glavnih okupljališta izbjeglica, javlja Vatican News.

Svi smo mi siromašni pred ovim ratom, kazao je kardinal Czerny, kojeg su prisutni zamolili da zahvali Papi na posjetu. Uz njega u zemlju je stigao nešto prije i apostolski milostinjar kardinal Konrad Krajewski. To je dvostruki odgovor, jedan neposrednog dobročinstva, a drugi dugoročnog cjelovitog ljudskog razvoja, zalaganje koje će trajati stoljećima, rekao je.

Bilo bi tužno reagirati na hitan slučaj, a potom se vratiti siromašnom i nepovezanom životu koji toliko ljudi živi i od kojeg pati. Nakon ove noćne more, dodao je, ne želimo se vratiti na ono što smo bili prije, nego izići bolji kao ljudska bića. Kardinal je ponovio i Papinu spremnost da učini sve što je moguće za mir. Ako imate bilo kakvu ideju o tome što se može učiniti, ne ustručavajte se dati prijedlog, kazao je.

Dok je čekao pregled dokumenata na granici, kardinal Czerny dobio je vijest o bombardiranju pedijatrijske bolnice u Mariupolju. Bombardiranje i bolnica: te dvije riječi u istoj rečenici već izazivaju jezu. A onda još pročitaš ‘pedijatrijska’… Kardinal Parolin je u pravu; to je neprihvatljivo! Moramo zaustaviti ove napade na civile, komentirao je kardinal Czerny.

Kardinal je u Ukrajini upoznao nekoliko izbjeglica smještenih u prihvatilištu. Među njima je bio i četrnaestogodišnji dječak koji je s majkom i sestrom pobjegao iz Kijiva. Na kardinalovo pitanje „kamo želiš ići?“, dječak je odgovorio: „ne znam, samo želim kući“.

Nekoliko metara od centar grada nalazi se zgrada prvotno namijenjena kao studentski dom, a sada je pretvoren u prihvatilište. Tamo se okupljaju napori pripadnika različitih vjeroispovijesti. Nema razlike, sada smo svi Dobri Samarijanci, pozvani pomoći drugima. Shvatili smo da ako ne surađujemo ne možemo pružiti stvarnu pomoć onima koji pate, objasnio je eparh Nil Luschschak, sjedeći za stolom s predstavnicima različitih konfesija.

Svatko od njih ispričao je Papinom izaslaniku iskustvo prihvata izbjeglica, a zatim dramu koju proživljavaju obitelji, razorene zbog smrću ili razdvojenosti od rodbine, kao i tugu nekih ruskih vojnika koji su vjerovali da sudjeluju u brzoj „vojnoj operaciji“, a našli su se usred rata. To je genocid, rekao je rimokatolički biskup Péter Miklós Lucsok, gotovo šapatom, misleći na žrtve. Za naš narod to je Križni put i mnogi su spremni ići na Golgotu. Ukrajinci ne bježe, oni se ne predaju, želimo braniti vrijednosti slobode, istine, ljudskog dostojanstva, kazao je biskup.

Dodajmo kako se prethodnih dana kardinal Czerny u Mađarskoj susreo s volonterima Caritasa i Malteškoga reda koji na kolodvoru Keleti skrbe dnevno za oko 2500 ukrajinskih izbjeglica te pohodio budimpeštansku crkvu Sv. Kanizija u kojoj je Zajednica Sv. Egidija organizirala pomoć za izbjeglice. Prije polaska za Ukrajinu razgovarao je s vicepremijerom Zsoltom Semjenom, zamolivši ga da nastavi održavati kulturu dobrodošlice ukrajinskim izbjeglicama, i proširi je i na ostale u potrebi.