Državni tajnik kardinal Pietro Parolin izrazio je zaprepaštenje zbog ruskog bombardiranja pedijatrijske bolnice u ukrajinskom gradu Mariupolju, te ponovio spremnost Svete Stolice da bude posrednik ako bude zatraženo, javlja Vatican News.

Ruski zračni napad u srijedu pogodio je pedijatrijsku bolnicu u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, usmrtivši najmanje tri osobe, među njima i dijete. Gradsko vijeće Mariupolja potvrdilo je podatak da je zračni napad pogodio rodilište, gdje je najmanje 17 osoba ranjeno, uključujući liječnike, djecu i trudnice.

Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, kritizirao je napade na bolnice odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu jedne konferencije u Rimu.

Rekao je kako je bombardiranje pedijatrijske bolnice neprihvatljivo, bez obzira na razlog. Kardinal Parolin je isto tako ponovio spremnost Svete Stolice da bude posrednik u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije bude li to zatraženo.

Priznao je da je prostor za pregovore mali, ali je izrazio nadu da bi se neki dogovor mogao postići.

Kardinal se osvrnuo i na telefonski poziv koji je u utorak imao s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeijem Lavrovom. Kazao je kako nisu ponuđena nikakva jamstva, pa ni po pitanju humanitarnih koridora.

Državni je tajnik kazao kako je Sveta Stolica već izrazila raspoloživost za sudjelovanje na diplomatskoj fronti za pronalazak rješenja za okončanje rata. Sveta Stolica je napose zatražila zaustavljanje sukoba te da se konsolidiraju pregovori, stavljajući se na raspolaganje za posredovanje ako se smatra da može biti od pomoći, međutim mora biti pozvana to učiniti.

Papa Franjo je poslao dva kardinala u pogođeno područje – apostolskog milostinjara kardinala Konrada Krajewskog i prefekta ad interim Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja kardinala Michaela Czernyja. Kardinal Parolin istaknuo je da je njihova misija znak Papine želje da pridonese miru na duhovnoj, materijalnoj i diplomatskoj razini.

Državni tajnik se dotaknuo i nedjeljne homilije ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila, te kazao da patrijarhove izjave ne potiču i ne promiču razumijevanje, dodajući da njegove riječi riskiraju dodatno rasplamsavanje temperamenta koje će dovesti do eskalacije koja ne rješava krizu na miran način.

Na kraju, dodajmo i kako su se uoči rata u Ukrajini pojavile informacije da bi se patrijarh Kiril i papa Franjo mogli ponovno susresti ove godine. Parolin je pak sada poručio kako nije vjerojatno da će do sastanka doći.

“Situacija je komplicirana, vidjet ćemo”, prenio je njegove riječi portal Crux.