Umirovljeni francuski nadbiskup u pismu je priznao neprimjereno ponašanje prema mladoj ženi koje se dogodilo 1980-ih, prenosi Pillar.

Jean-Pierre Grallet nekadašnji je nadbiskup Strasbourga, a zbog svojih se čina sada suočava s kanonskom i civilnom istragom.

“Krajem 1980-ih, dok sam bio franjevački redovnik, neprimjereno sam se ponio prema mladoj odrasloj ženi. Riječ je o ponašanju zbog kojeg duboko žalim”, napisao je 81-godišnji Grallet koji je u mirovinu otišao 2017. godine.

“Želim ovom izjavom koju predajem predsjedniku Francuske biskupske konferencije pridonijeti procesu istine i preuzeti svoju odgovornost”, dodao je umirovljeni nadbiskup.

“Odsad, dok čekam zaključke kanonske i civilne istrage, neću govoriti u javnosti. Zastranio  sam i povrijedio sam osobu. Oprost kojeg sam zatražio molim i od svih koji su joj bliski, kao i svih onih koji će danas biti povrijeđeni zbog šokantnosti ovog otkrića”, napisao je Grallet.

Ipak, novo priznanje francuskog biskupa teško da dolazi kao iznenađenje, budući da je 7. studenog predsjednik Francuske biskupske konferencije Éric de Moulins-Beaufort izjavio kako se ukupno 11 francuskih biskupa nalazi po istragom civilnih i(li) crkvenih vlasti zbog sumnje u počinjenje ili prikrivanje zlostavljanja.

Početkom mjeseca zlostavljanje 14-godišnjakinje priznao je nekadašnji nadbiskup Bordeauxa kardinal Jean-Pierre Ricard.

Gralletova izjava objavljena je jučer na stranicama Francuske biskupske konferencije, a nadbiskup Moulins-Beaufort kazao je kako je nekadašnji nadbiskup Strasbourga jedan od trojice biskupa uključenih u istražne radnje čija imena nisu bila javna.

“U ime svih biskupa Francuske, biskup de Moulins-Beaufort želi izraziti svoje suosjećanje s osobom koja je bila žrtva ovog ozbiljnog ponašanja od strane redovnika koji je kasnije postao biskup”, stoji u jučerašnjem priopćenju Francuske biskupske konferencije uz dodatak da će se istragom utvrditi “točna priroda činjenica.”

Gralletov nasljednik u Strasbourgu, nadbiskup Luc Ravel, kazao je da su se događaji zbog kojih je njegov prethodnik pod istragom dogodili u jesen 1985., a o njima ga je u prosincu 2021. godine obavijestila sama žrtva.

“Prijavio sam cijelu stvar državnom tužitelju u Strasbourgu u siječnju 2022. Rimske vlasti također su obaviještene. Ove istrage su u tijeku”, kazao je Ravel.