Francuski kardinal Jean-Pierre Ricard priznao je da je prije 35 godina zlostavljao 14-godišnju djevojčicu te se stavio na raspolaganje vlastima.

“Prije 35 godina, dok sam bio župnik, ponio sam se na prijekoran način prema mladoj djevojci od 14 godina. Moje ponašanje neizbježno je dovelo do teških i trajnih posljedica za tu osobu.”

Ricard je dodao kako se povlači sa svojih dužnosti te da je razgovarao sa žrtvom o zlostavljanju.

“Ovdje obnavljam svoju molbu za oprostom i ujedno molim cijelu njezinu obitelj za oprost”, rekao je.

Izjavu je na tiskovnoj konferenciji pročitao predsjednik Francuske biskupske konferencije i nadbiskup Reimsa Eric de Moulins-Beaufort.

Nadbiskup je dodao da su kao odgovor na kardinalovo priznanje podnesene prijave glavnom državnom odvjetniku i Dikasteriju za nauk vjere.

78-godišnji Ricard bio je biskup Bordeauxa, grada na jugozapadu Francuske, od 2001. do 2019. godine, prenio je Reuters.

Priznanje je komentirao i trenutni nadbiskup Bordeauxa, Jean-Paul James: „Izražavam najdublju sućut dotičnoj žrtvi i dijelim bol svih onih, posebno u biskupiji Bordeaux, koji su povrijeđeni ovim otkrićima.”

Prema riječima predsjednika Francuske biskupske konferencije, devet francuskih biskupa uz još dva umirovljena biskupa trenutno su predmet građanske ili crkvene istrage.

Istraživanje o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj čiji su rezultati objavljeni prošle godine otkrilo je da je između 1950. i 2020. oko 216 tisuća djece i adolescenata bilo žrtvama zlostavljanja od strane klera. Procijenjeno je da je u zlostavljanju sudjelovalo oko 3000 svećenika i ostalih crkvenih osoba, a oko 80 posto žrtava su dječaci.