Foto: YouTube/screenshotJedna od prvih bolnica u kineskom gradu Wuhanu, Bolnica Wuhan Jinyintan, koja je počela liječiti oboljele od koronavirusa, ima katoličku povijest. Wuhan je žarište koronavirusa u svijetu, donosi Aleteia.

Naime, prethodnica te bolnice bila je klinika za zarazne bolesti koja je osnovana 1926. godine i zvala se Memorijalna katolička bolnica Otac Mei. Nazvana je po talijanskom misionaru i franjevcu Pascalu Angelicusu Mellottu, koji je uzeo kinesko ime Mei Zhanchun. Inače, „mei“ na kineskom znači „šljiva“. Ovaj misionar rođen je u Italiji 1864. godine, a franjevcima je pristupio 1880. godine, dok je u Kinu otputovao 1902.

Talijanski franjevac je 1923. godine bio otet, a otmičari su za njega tražili visoku otkupninu. Otmičari su ga u nekoliko navrata premještali iz provincije Hubei u provinciju Henan. Preminuo je tri mjeseca kasnije, kada ga je jedan otmičar upucao otrovanim metkom.

Nedugo prije smrti je izjavio: „Sretan sam što mogu umrijeti za Kineze. Živio sam u Kini i za Kineze te sam sretan što mogu za njih i umrijeti.“ Zanimljivo je da se još 1949. godine u bolnici čak 20 franjevačkih misionarki i sedam medicinskih sestara brinulo o 150 pacijenata.

Međutim, komunističke vlasti su bolnicu 1952. godine konfiscirale, misionari su protjerani, a naziv bolnice je promijenjen. Originalna zgrada konačno je uništena 2008. godine, a bolnica je premještena na novu lokaciju, odnosno na mjesto gdje se danas vodi borba protiv koronavirusa.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net