Nakon uskrsne mise bdjenja papa Franjo je uputio nenajavljeni poziv redovnici koja je na prvoj liniji obrane protiv koronavirusa u Bergamu, jednome od najpogođenijih područja u Italiji.

Osim što je u redu sestara Otkupitelja, dr. Angel Bipendu je i liječnica te članica male skupine zdravstvenih djelatnika u općini Villa d’Almè koja posjećuje ljude koji liječnicima javljaju da imaju simptome zareze koronavirusom.

Prošle subote navečer, Bipendu se javila na telefon hitne medicinske službe osobi koja je zvala iz Vatikana, potvrdio je za CNA vlč. Giorgio Carobbio, voditelj oratorija u Villa d’Almèu.

“Zovem vas iz Vatikana, htio bih zahvaliti svima vama i sestri Bipendu zbog onoga što radite”, rekla je osoba s druge strane telefona na što je sestra odgovorila: “Ona razgovara s vama… jeste li vi papa Franjo?”

“Ja sam, htio bih vam čestitati na tome što radite, također na vašem svjedočanstvu vjere”, rekao je papa, dodavši da bi se volio upoznati sa sestrom kada pandemija prođe.

Bipendu koja je rođena u Demokratskoj Republici Kongo studirala je medicinu u Palermu, a u Italiji živi već 16 godina. Prethodno se brinula za migrante na brodu za spašavanje u vlasništvu malteškog reda koji plovi Mediteranom.

“Kada radim svoj posao kao liječnica i posjećujem pacijente, prvo me gledaju pomalo začuđeno. Vide da nisam uobičajena liječnica. Prvo ih pustim da se začude, a onda se predstavim, kažem im da nisam samo liječnica nego i redovnica, a njihov se stav promijeni u pozitivnom smislu”, izjavila je Bipendu za AFP.

Bipendu nije jedina zdravstvena djelatnica na čijem je radu papa Franjo zahvalio. Jučer je tijekom nagovora nakon molitve Kraljice neba Sveti Otac zahvalio svim ženama koje se žrtvuju tijekom pandemije.

“Danas bih želio s vama podsjetiti na ono što čine mnoge žene, također u ovo doba izvanrednih zdravstvenih prilika, posvećujući brigu za druge: žene liječnice, medicinske sestre, pripadnice snaga reda i na službi u zatvoru, zaposlenice u trgovinama s osnovnim potrepštinama… i mnoge majke i sestre i bake koje se nalaze zatvorene u kući s cijelom obitelji, s djecom, starijima i invalidima.

Ponekad su izložene prijetnji nasilja zbog suživota koji im je preveliki teret. Pomolimo se za njih, kako bi im Gospodin dao snage i da ih naše zajednice uzmognu podržati zajedno s njihovim obiteljima”, rekao je jučer PAapa.

Pope Francis makes a surprise call to a sister on the front line of the fight against coronavirus. Read more:

Objavljuje Catholic News AgencyPonedjeljak, 13. travnja 2020.

Ivo Džeba | Bitno.net