Manje od mjesec dana nakon kratkog susreta s papom Franjom u Kazahstanu, jedan od najviših prelata Ruske pravoslavne Crkve priznao je kako odnosi između dviju Crkava nisu sjajni, prenosi Crux.

U intervjuu za program “Crkva i mir” na ruskoj televizijskoj postaji Rusija 24, mitropolit Antonij Sevrjuk, “ministar vanjskih poslova” Ruske pravoslavne Crkve, rekao je da su “trenutačni odnosi između Ruske pravoslavne Crkve i Rimokatoličke Crkve praktički zaleđeni”.

“U ovoj fazi moram reći da neki komentari koje čitamo i čujemo ne samo iz usta Pape, nego i velikog dijela njegovih suradnika, apsolutno ne doprinose pripremi novog susreta i našoj daljnjoj suradnji”, rekao je osvrćući se na nastojanja da se organizira drugi susret pape Franje i ruskog patrijarha Kirila.

Papa Franjo i Sevrjuk kratko su se sastali prošlog mjeseca na marginama kongresa o svjetskim religijama, koji je u Kazahstanu okupio najviše građanske i međuvjerske vođe iz cijelog svijeta.

Kiril je prvotno trebao prisustvovati događaju, ali je u posljednji trenutak objavio da neće ići i kao svojeg izaslanika poslao Sevrjuka.

U obraćanju novinarima nakon razgovora s Papom, Sevrjuk je rekao da se razgovaralo o mogućnosti drugog susreta, ali da on “mora biti dobro pripremljen” i potencijalno popraćen zajedničkom izjavom ili deklaracijom.

Sevrjuk je također kritizirao prethodne Papine opaske posebno se osvrnuvši na Franjinu opasku tijekom videopoziva s Kirilom kada je Sveti Otac ruskog patrijarha upozorio da ne postane Putinov ministrant. Sevrjuk je kazao kako taj komentar “nije bio koristan” za jedinstvo kršćana.

Podsjetimo, Sveti Otac je više puta izražavao želju za posjetom Rusiji i Ukrajini, ali kako stvari stoje to se neće ostvariti uskoro. Posljednji komentar na temu Papa je dao tijekom razgovora s isusovcima u Kazahstanu kada je kazao da se njegov posjet Kijevu neće dogoditi uskoro.

Tijekom prošlotjednog Angelusa koji je Sveti Otac posvetio situaciji u Ukrajini, Papa je apelirao na Putina da zaustavi „spiralu nasilja i smrti“, dok je Zelenskog zamolio da „bude otvoren za ozbiljne mirovne prijedloge“.

„Pa što se još treba dogoditi?! Koliko krvi još mora proteći da shvatimo da rat nikada nije rješenje, već samo uništenje? U ime Boga i u ime osjećaja humanosti koji prebiva u svakom srcu, ponavljam svoj apel da smjesta dođe do prekida vatre“, kazao je Franjo.