“U tijeku je rat i mislim da je pogrešno misliti da je ovo kaubojski film u kojem postoje dobri i loši momci. Također je pogrešno misliti da je ovo rat između Rusije i Ukrajine i ništa više. Ne, ovo je svjetski rat”, riječi su kojima je papa Franjo odgovorio na pitanje o trenutnoj geopolitičkoj situaciji.

Svoje je misli Sveti Otac podijelio tijekom susreta s isusovcima koji djeluju u Rusiji, Bjelorusiji i Kirgistanu, koji se dogodio u vrijeme Franjinog posjeta Kazahstanu.

Papa je, sad već tradicionalno, odgovarao na pitanja svoje isusovačke subraće, a transkript razgovora objavljen je u časopisu La Civita Catolica.

Očekivano, središnja tema razgovora bila je ruska agresija na Ukrajinu, a Franjo je ustvrdio kako je upravo ta istočnoeuropska zemlja žrtva cijele situacije. Što se tiče uzroka rata, Papa je još jednom iznio stav kako smatra da stvari nisu crno-bijele.

“Žrtva ovog sukoba je Ukrajina. Namjeravam razmotriti zašto ovaj rat nije izbjegnut. Rat je na neki način poput braka. Da bismo ga razumjeli, moramo istražiti dinamiku koja je razvila sukob. Postoje međunarodni čimbenici koji su pridonijeli izazivanju rata. Već sam spomenuo da mi je šef jedne države u prosincu prošle godine došao reći kako je jako zabrinut jer je NATO zalajao na vrata Rusije ne shvaćajući da su Rusi imperijalni i da se boje nesigurnosti granica. Izrazio je bojazan da će to izazvati rat, koji je dva mjeseca kasnije izbio. Dakle, ne može se pojednostavljivati kada se razgovara o uzrocima sukoba”, kazao je Franjo.

Sveti Otac je podijelio i nepoznati detalj da je bio uključen u pregovore oko razmjene ukrajinskih i ruskih zarobljenika.

“Došao je vojni zapovjednik zadužen za razmjenu zarobljenika, opet sa savjetnikom predsjednika Zelenskog za vjerska pitanja. Ovaj put su mi donijeli popis više od 300 zarobljenika. Zamolili su me da učinim nešto da napravimo razmjenu. Odmah sam nazvao ruskog veleposlanika da vidim može li se nešto učiniti, može li se ubrzati razmjena zarobljenika”, ispričao je Sveti Otac.

Iako Franjo nije rekao ništa o uspješnosti svoje intervencije, činjenica je da se ovog mjeseca dogodila velika razmjena zatvorenika koja je uključivala 215 Ukrajinaca i 55 Rusa i proruskih Ukrajinaca.

Papa je dobio i pitanje vezano za njegovo osobno iskustvo življenja pod diktaturom u Argentini. Sveti Otac se prisjetio različitih oblika okrutnosti koja su uključivala mučenja i bacanja ljudi iz aviona.

“Mnogo sam puta čuo dobre katolike kako govore: ‘Ti komunisti to zaslužuju! Oni su to tražili!’. Strašno je kada politička uvjerenja nadvladaju vjerske vrijednosti. U Argentini su majke bile te koje su pokrenule pokret za borbu protiv diktature i brinule za svoju djecu. Majke su bile hrabre u Argentini”, kazao je Franjo.

Govoreći o situaciji među isusovcima u svijetu, Papa je sa svojom subraćom podijelio da ga čini zadovoljnim kada vidi da isusovac moli i ima povjerenja u Gospodina. “Vjerujem da je u tom smislu razina molitve i povjerenja u Družbi dobra”, kazao je Franjo dodavši da ga, s druge strane, nesretnim čini kada vidi isusovca “koji je veći ‘specijalist’ u ovom ili onom području negoli u bivanju isusovcem”.

“Postoji jedna stvar koja je važnija od specijalizacije: to je afektivna pripadnost Družbi”, kazao je Papa.