Otac Jim Sichko je prošloga tjedna osobno uručio Svetome ocu bocu poznatog američkog burnona Pappy Van Winkle koja je stara 23 godine. Fotografiju susreta i primopredaje poklona na privatnoj audijenciji podijelio je na Twitteru. Ovaj svećenik inače djeluje u okrugu Madison. U Rimu je boravio prošloga tjedna, a na Twitteru je objasnio kako je njegov potez nasmijao sve prisutne.

Čim je Svetome Ocu pružio bocu burbona, papa Franjo je odmah prepoznao da se radi o burnonu. „O da, to je jako dobar burbon“, odgovorio mu je svećenik. Otac Sichko inače nikada nije probao burbon pa je bio iznenađen kada je saznao da boca ove starosti na tržištu postiže nekoliko stotina dolara. Prije odlaska je prijatelju najavio svoj plan, pa mu je prijatelj nabavio poklon. „Premda nisam konzument, svjestan sam da ovo piće u Kentuckyiju ima bogatu povijest, pa vjerujem da bi ga ipak trebalo probati“, našalio se svećenik.

Prijatelj, koji mu je nabavio burbon, također ga je spojio s Jualianom Van Winkleom, vlasnikom destilerije, kojemu je svećenik poslao fotografiju s Papom. „Hvala, oče Jim, ovo je jako simpatično. Premda nama ne treba publicitet (jer ne možemo proizvesti dovoljno boca kako bismo zadovoljili potražnju), ovo je ipak nešto fantastično“, odgovorio mu je vlasnik destilerije.

O odgovornom i umjerenom konzumiranju alkohola možete pročitati više u tekstu Kako uživati u alkoholu na način na koji je Bog to zamislio.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net