Lokalni mediji u Meksiku ovih su se dana raspisali o kipu Gospe Žalosne koji je navodno proplakao. Suze je prvi ugledao devetogodišnji dječak, a ubrzo su se počeli javljati novi svjedoci. Pričanja i medijski natpisi potaknuli su brojne vjernike koji su ispunili kapelicu u mjestu El Chanalu, koje se nalazi sjeverno od meksičkog grada Colime, kako bi svjedočili navodnom fenomenu. Inače, ova kapelica pripada Svetišu Ivana Pavla II. koje se nalazi u Colimi.

Mještani su navodne Gospine suze doživjeli kao odgovor na nasilje koje hara gradom Colimom. Naime, grad Colima je 2022. godine proglašen najnasilnijim gradom na svijetu u odnosu na broj stanovnika. U gradu živi nešto manje od 330 tisuća ljudi, a 2022. godine je ubijeno njih čak 601, dok bi ove godine brojka mogla biti još strašnija.

Nagađanja o navodnom čudu prekinuo je svećenik Father Gerardo López Herrera, ravnatelj tiskovnog ureda Biskupije Colima, koji je izjavio kako je u kapelicu poslan svećenik koji je pregledao kip i zaključio da se ne događa čudo. Štoviše, u izjavi za Aci Prensu otac Herrera je objasnio kako je autor kipa još tijekom rada na Gospino lice stavio silikonske suze. Kada su se pojavile glasine o navodnom čudu, u kapelicu je poslan svećenik koji je potvrdio da se čudo ne događa. „Zahvaljujemo vam na interesu, ali to nije čudo“, završio je.