Metodistička crkva u južnom dijelu Kalifornije, udaljena par stotina kilometara od granice s Meksikom, svojim je ovogodišnjim jaslicama izazvala mnogo medijske pažnje.

Marija, Josip i Isus postavljeni su odijeljeni jedno od drugoga u zasebnim kavezima, a oko njih nema anđela ni pastira, samo bodljikava žica na vrhu kaveza.

Tim su prikazom, poručuju iz metodističke crkve Claremont United, htjeli svratiti pozornost na djecu izbjeglica koja se na granicama odvajaju od roditelja, te ukazati da su, kako kažu, i Isus, Marija i Josip bili izbjeglice.

“U vremenu u našoj zemlji kada izbjegličke obitelji traže azil na našim granicama i bez vlastitog pristanka bivaju odijeljeni jedni od drugih, razmišljamo o najpoznatijoj izbjegličkoj obitelji na svijetu: Isusu, Mariji i Josipu: Svetoj obitelji”, stoji u priopćenju metodističke crkve.

“Ubrzo nakon Isusova rođenja, Isus, Josip i Marija bili su prisiljeni pobjeći sa svojim malenim sinom iz Nazareta u Egipat, kako bi pobjegli od kralja Heroda, tiranina. Bojali su se progona i smrti.”

Heroda je u kontekstu odvajanje djece od roditelja nedavno spomenuo i papa Franjo kada je u razgovoru s isusovačkim svećenicima tijekom svog posjeta Tajlandu rekao kako ga ponašanje pojedinih država prema izbjeglicama “podsjeća na Heroda”. Papa je dodao kako “za drogu ne postoje zidovi koji bi je zadržali”.

“Zamislite Josipa i Mariju razdvojene na granici i Isusa, ne starijeg od dvije godine, uzetog od njegove majke i stavljenog iza ograde graničnog sabirnog centra. Takvu je sudbinu doživjelo više od 5500 djece tijekom protekle tri godine”, stajalo je također u priopćenju metodističke crkve.

Kako bi i ljubitelji tradicionalnih jaslica došli na svoje, u samoj crkvi Isus, Marija i Josip su bili ujedinjeni u štalici, zajedno s anđelima.

Ivo Džeba | Bitno.net