Papa Franjo oštro je kritizirao odnos prema migrantima u različitim dijelovima svijeta, usporedivši način na koji pojedine zemlje postupaju prema njima s herodovskim pristupom.

“Moram priznati da sam šokiran nekim narativima koje čujem o Europi i granicama. Populizam je sve jači”, rekao je Papa prema pisanju isusovačkog časopisa La Civiltà Cattolica, koji je jučer objavio tekst na svojoj internetskoj stranici.

“Mediteran je pretvoren u groblje. Zloglasna okrutnost pojedinih prihvatnih centara u Libiji dira mi srce… U drugim mjestima postoje zidovi koji čak razdvajaju djecu od roditelja”, rekao je Papa tijekom susreta s isusovcima iz jugoistične Azije, koji se održao 22. studenog za vrijeme apostolskog posjeta Tajlandu.

Sveti Otac je kritizirao ono što je nazvao “defanzivnim mentalitetom”, koji stvara ozračje straha i uvjerava ljude da se “obraniti mogu samo jačanjem granica”.

Posljedica takvog razmišljanja, kaže Papa, je to da se izbjeglice smatraju otpadnim materijalom.

“Fenomen izbjeglica je uvijek postojao, ali danas je poznatiji zbog socijalnih razlika, gladi, političkih napetosti i posebice rata. Zbog tih razloga, migracijska kretanja se povećavaju. Koji odgovor daje svijet? Politiku odbacivanja. Izbjeglice su otpadni materijal”, rekao je Franjo, posebno kritiziravši situacije u kojima se stavlja zid između roditelja i djece. “To me podsjeća na Heroda”, dodao je Papa te ustvrdio kako “za drogu ne postoje zidovi koji bi je zadržali”.

Nasuprot takvog pristupa, pozvao je na evanđeoski primjer, kao i na postupanja Bogu ugodnih ljudi o kojima govori već Stari zavjet.

“Kršćanka tradicija ima bogato evanđeosko iskustvo bavljenja s problemom izbjeglica. Sjećamo se također važnosti prihvaćanja stranaca kojem nas Stari zavjet podučava”, kazao je Sveti Otac.

Papa tijekom svojih putovanja često traži priliku kako bi se susreo s lokalnim isusovcima, a u Tajlandu ih se okupilo 48 iz cijele jugoistočne Azije. Papa ih je potaknuo da slijede “mali put” molitve, kontemplacije stvarnosti, razlučivanja i djelovanja s predanjem i hrabrošću.

Ivo Džeba | Bitno.net