Krv mučenika sjeme je novih kršćana, poznata je Tertulijanova izreka još iz prvih kršćanskih vremena, a privlačnu snagu mučeničkog svjedočanstva potvrdio je i primjer francuskog poslovnog čovjeka kojega je mučenička smrt francuskog svećenika o. Jacquesa Hamela dovela natrag u krilo Katoličke Crkve.

Kao i mnogi kršćani današnjice i Patrick Canac još kao dijete primio je sakramente kršćanske inicijacije nakon kojih se “pozdravio s Crkvom” te krenuo svojim putom.

“Odgojen sam u kršćanskoj vjeri. Kršten sam i primio sam sakramente, no nakon toga udaljio sam se od prakticiranja vjere. Prošlogodišnje ubojstvo o. Jacquesa Hamela u crkvi nedaleko Rouena strašno me pogodilo. Taj zločin koji se dogodio u crkvi podsjetio me na najmračnija vremena naše civilizacije”, kazao je ovaj francuski biznismen u razgovoru za ACI Prensa.

Vijest o stravičnom zločinu i svjedočka snaga mučeništva o. Hamela izazvala je u njemu korjenitu promjenu. Bio je to trenutak pravog obraćenja.

“Imao sam trenutnu, refleksnu reakciju, kao da su ubili mog brata. To da netko danas može ući u crkvu i ubiti svećenika je doista strašno. Jezivo. Sam vrag ulazi u crkvu. Rekao sam samome sebi: ‘Ja sam kršćanin i moram nešto učiniti’, prepričao je Canac, shvativši kako judeokršćanski korijeni zapadne civilizacije moraju biti očuvani i obranjeni ne samo na Zapadu već i na Bliskom istoku na kojemu kršćani posljednjih godina prolaze pravi križni put.

Foto: ACI Prensa

Tih je dana Canac uplatio veliku donaciju za izgradnju sjemeništa Redemptoris Mater u Avignonu čija je gradnja započela Papinim blagoslovom kamena temeljca tijekom audijencije 4. rujna. Prepoznao je kako će upravo sjemeništa i nova svećenička zvanja pomoći u novoj evangelizaciji Europe i povratku Crkvi.

“Mislim da je evangelizacija zapadnih zemalja i naravno Francuske vrlo bitna, kako bi se ljudi ponovno vratili Crkvi, jer Crkva je kolijevka naše civilizacije. Mislim na prve kršćane, one koji su bili začetnici, na misionare i mučenike koji su svijetom širili Radosnu vijest. Upravo zato sam svoj poslovni uspjeh stavio u službu izgradnje sjemeništa u Avignonu”, rekao je Patrick Canac.

Smrt o. Jacquesa Hamela pokazala mu je kako je judeokršćanska civilizacija ugrožena, te kako mora učiniti sve što može za one koji će svijetom širiti kršćansku poruku mira i ljubavi.

“O. Jacques je mučenik. Doznao sam kako je uoči svoje smrti bio istinski kršćanin. Pokušao je objasniti svojim ubojicama da je ono što žele učiniti zlo. Njegovo je ponašanje bilo izvanredno i primjer svima, kršćanima i nekršćanima”, zaključio je Canac, izrazivši nadu kako će o. Hamel uskoro biti proglašen blaženim.

Spomenimo kako je nadbiskup Rouena Dominique Lebrun nedavno objavio kako je njegova nadbiskupija započela s istragom u procesu beatifikacije o. Jacquesa Hamela, budući da je papa Franjo odlučio da se u slučaju o. Jacquesa skrati uobičajeni rok od pet godina koji mora proći od smrti osobe do istrage kojom započinje proces za njegovu moguću beatifikaciju.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net