Izraelsko ministarstvo obrazovanja nije ispoštovalo dogovor, i nije uplatilo kršćanskim školama u Svetoj zemlji dogovoreni iznos. Za ovu je godinu, naime, bio obećan iznos od oko 12 milijuna eura, do sada još ništa nije uplaćeno, a već smo na kraju školske godine – istaknuo je u razgovoru za agenciju AsiaNews biskup Giacinto-Boulos Marcuzzo, jeruzalemski patrijarhalni vikar. Pritom je napomenuo da je očita opasnost od zatvaranja tih škola. Riječ je o 47 ustanova koje imaju oko 33.000 učenika – kršćana, muslimana, druza i židova.

Osvrćući se u razgovoru za našu radijsku postaju na tu neostvarenu uplatu, od strane izraelskih vlasti, sredstava potrebnih za opstanak kršćanskih obrazovnih ustanova, pater Abdel Masih Fahim, glavni tajnik Ureda za kršćanske škole pri Vijeću biskupâ Svete zemlje, kazao je da vlasti to opravdavaju birokracijom, ali – kako je istaknuo – to nije valjani razlog da se tim školama ne uplati iznos dogovoren na temelju potpisanoga sporazuma. Zadnji je rok istekao 31. ožujka, a sve do sada nisu platili niti dio tog iznosa. Pater Masih je potom istaknuo da su sve kršćanske škole već sad u financijskoj krizi, jer ne primaju cijeli iznos na koji imaju pravo, primaju samo 34% od dogovorenih 75%. Osim toga – kazao je – kako bismo pomogli roditeljima, dali smo im i 25% popusta.

Na novinarovo pitanje misli li da će izraelsko stajalište ostati na prijedlogu da kršćanske škole pripoje javnom školskom sustavu, pater Masih je istaknuo da se to želi, ali – kako je rekao – ne možemo to dopustiti iz više razloga. To je jedan od načina da oduzmu naše škole, jer imaju pravo koristiti se ustanovama 24 sata dnevno, na temelju općinskoga mišljenja. Gradonačelnik svakoga grada može upotrebljavati školu kada i kako želi, i to u političke svrhe, društvene, ili iz bilo kojeg drugog razloga. Tako bi naše škole bile otuđene. Osim toga, ne bismo mogli postaviti ravnatelje ili nastavnike u skladu s duhovnošću svake škole – primijetio je pater Masih.

Gotovo 55% učenika koji pohađaju naše škole su kršćani; drugi su muslimani, a ima i nešto druza i nešto židova – kazao je glavni tajnik Ureda za kršćanske škole te istaknuo da su svi oni zadovoljni i svi žele pohađati njihove škole. Stoga je pater Masih potaknuo vlasti da ne sprječavaju rad kršćanskih škola. Tražimo da se prema nama postupa jednako kao i s drugima, jer ima školâ koje dobivaju 100% pomoći, i imaju više prava od nas – istaknuo je. Tražimo jednakost u odgojnom sustavu, jednakost što se tiče pravâ nastavnikâ, jednako postupanje prema našim školama i poštovanje našega identiteta.

Naše škole djeluju u Svetoj zemlji već više od 400 godina. Prošli smo brojne krize, ali uvijek smo ih svladavali. Vjerujemo da ćemo uspjeti riješiti i ovu krizu, te biti slobodni poučavati – rekao je na kraju pater Masih.

Radio Vatikan | Bitno.net