Luzzagovom smrću, vodstvo Reda preuzima veliki zapovjednik fra Ruy Goncalo do Valle Peixoto de Villas-Boas (82), Portugalac, sve dok se ne održe dugo očekivani izbori novog Velikog meštra i poglavara Reda.

Fra Marco Luzzago je član Malteškog reda od 1975., a svečane zavjete položio je 2003. godine. Od smrti velikog meštra Giacoma della Torrea 2020., Talijan je kao guverner vodio bogatstvo i baštinu Suverenog reda. Imao je iste dužnosti i prava kao i veliki meštar, ali mu je ured bio ograničen na reformski proces do izbora punopravnog poglavara reda.

Suvereni Malteški red već se neko vrijeme bori s reformom svojih struktura. Jedan od pokretača bila je ustavna kriza pod tadašnjim velikim meštrom fra Matthewom Festingom (1949.-2021.). On je podnio ostavku 2017. nakon unutarnjih svađa i pod pritiskom Rimskog biskupa. Preminuo je prošle godine, također iznenađujuće u 71. godini, u bolnici u Valletti na Malti.

Nakon što reformiraju svoj ustav i svoj kodeks, Maltežani žele imati suvremeniju upravljačku strukturu. Dio strukture koji se tiče organizacije Reda mora odobriti Papa, ostatak ne. Osim toga, u tijeku su reforme u financijama i usklađenosti, ali i u ulozi žena u funkcijama donošenja odluka.

U jesen 2021. Franjo je dao dalekosežne ovlasti papinskom izaslaniku u Suverenom redu, kardinalu Silvanu Tomasiju. Tomasi treba sazvati izvanredni generalni kapitul na datum koji sam odabere i preuzeti predsjedanje njime.

Uz to, on treba odrediti sastav Generalnog kapitula, odobriti novu ustavnu povelju i kodeks Reda te provesti reformu Suverenog vijeća u skladu s novim zakonskim tekstovima. U konačnici, Tomasi treba sazvati cijelo Državno vijeće, najviše upravno tijelo, kako bi izabrali novog velikog meštra. U proljeće 2022. Tomasi je Papi predao svoje prijedloge reformi.

Kao katolički red, Suvereni malteški red odgovara Svetoj Stolici. Istodobno, politički je subjekt međunarodnog prava za sebe. Ovaj status mu daje jedinstven pristup političkoj i diplomatskoj razini, a namjera mu je omogućiti posebnu neovisnost u sukobima. Red trenutno održava diplomatske odnose sa 110 zemalja, prenosi Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).