Na skupštini Suverenoga malteškog viteškog reda u Rimu za privremenoga poručnika imenovan je Marco Luzzago, prenosi u nedjelju 8. studenoga Vatican News.

Luzzago će voditi Malteški red za početak godinu dana – do izbora novoga velikoga meštra u jesen 2021. godine, kada će ujedno biti usvojen i novi statut. Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto preminuo je 29. travnja.

Luzzago je rođen u gradu Brescia na sjeveru Italije, studirao je medicinu u Padovi i Parmi a zatim preuzeo obiteljsku tvrtku. Od godine 1975. član je Malteškoga reda, u kojem je 2018. počeo niz reformi.

Od 56 članova Vrhovnoga vijeća s pravom glasa, među njima i dvije žene, njih 44 osobno je doputovalo u Rim, dok su ostali bili spriječeni bilo epidemiološkim mjerama ili zdravstvenim razlozima. Prema pravilima glasati se mora osobno, ne postoji kvorum. Članovi su pristigli iz Argentine, Perua, SAD-a, Libanona, Francuske, Švedske, Asutrije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Poljske, Mađarske, Češke, Švicarske i Italije, navedeno je u priopćenju Reda.

Malteški red je nakon smrti velikoga meštra della Torra prelazno vodio Portugalac Ruy Goncalo do Valle Peixoto de Villas-Boas (80). Papa Franjo 1. studenoga imenovao je nadbiskupa Silvana Mariju Tomasija novim posebnim izaslanikom pri Suverenom malteškom viteškom redu, kao ustanovi međunarodnoga prava.