Pojavile su se tenzije oko obnove pariške katedrale Notre-Dame, koja je oštećena u razornom požaru. Naime, vojni general Jean-Louis Georgelin, koji nadgleda obnovu, i arhitekt Philippe Villeneuve ne slažu se oko toga treba li novi toranj izgledati moderno ili srednjovjekovno. Radi se o tornju koji se srušio tijekom požara.

Vojni general je izjavio kako bi arhitekt trebao šutjeti oko dizajna tornja te dodao kako će konačna odluka biti donesena tek 2021. godine. Arhitekt Villeneuve je ranije izjavio kako je jedini način na koji se može ispuniti ambiciozni petogodišnji rok, koji je zadao predsjednik Macron, da se napravi replika tornja, donosi BBC.

Svađa oko dizajna izbila je na sastanku odbora za kulturna pitanja Francuske nacionalne skupštine. “Što se tiče arhitekta, već sam objasnio da bi on trebao ušutjeti”, izjavio je vojni general Georgelin.

Inače, francuski senat je tijekom ljeta usvojio zakon prema kojemu se Notre-Dame mora obnoviti tako da izgleda kao prije požara, odnosno katedrala mora biti vjerna „posljednjem poznatom vizualnom stanju“.

Koncept obnove požarom narušene katedrale već je prije bio predmet prepirki između tradicionalista koji su željeli da obnovljena katedrala izgleda kao i prije požara, i onih koji su željeli novi oblik krova.

Arhitekt Villeneuve je prošloga mjeseca za medije izjavio kako će katedralu “obnoviti identično… ili će biti napravljen moderan toranj, što će učiniti netko drugi”.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net