Lega Nord, stranka desnog centra u vladajućoj koaliciji s populističkim pokretom Pet zvjezdica, uvela je u proceduru zakon o obveznom isticanju raspela u javnim ustanovama, javlja L’Espresso

Zakon, koji je predložila zastupnica Barbara Saltamartini, učinio bi obveznim stavljanje raspela u školske, sveučilišne, pravosudne te administrativne prostorije, ali i luke.

U slučaju nepoštivanja zakona, o kojem se rasprava u oba doma talijanskog parlamenta tek treba povesti, kazna bi iznosila 1000 eura.

Sličnu odluku nedavno je donijela i njemačka savezna zemlja Bavarska, čiji je premijer Markus Söder u travnju naredio kako od 1. lipnja u svakoj zgradi javne uprave i drugih javnih institucija mora na ulazu biti postavljen križ kao “jasna potvrda našeg bavarskog identiteta i kršćanskih vrijednosti”.

Zanimljivo je spomenuti kako je talijanski katolički tjednik, Famiglia Cristiana, na naslovnicu nadolazećeg izdanja stavila fotografiju Mattea Salvinija, predsjednika stranke Lega Nord koja je predložila “zakon o raspelu” te ministra unutarnjih poslova i zamjenika premijera, s velikim naslovom “Vade retro Salvini” parafrazirajući staru katoličku formu egzorcizma “Vade retro Satana” (hrv. “Odstupi Sotono”).

Naime, jedna od najčitanijih katoličkih tiskovina u Italiji oštro se protivi antiimigracijskim stavovima Salvinija i njegove stranke smatrajući ih nekatoličkima.

“Ništa osobno niti ideološki, to je samo evanđelje”, piše Famiglia Cristiana, citirajući nekoliko talijanskih biskupa kritičnih prema Salvinijevoj odluci o zatvaranju talijanskih luka za imigrantske brodove.

Tino Krvavica | Bitno.net