Novoizabrani premijer njemačke savezne zemlje Bavarske Markus Söder naredio je kako od 1. lipnja u svakoj zgradi javne uprave i drugih javnih institucija mora na ulazu biti postavljen križ kao, kako je pojasnio, “jasna potvrda našeg bavarskog identiteta i kršćanskih vrijednosti”.

To je bila prva odluka novoga saveznog premijera iz stranke Kršćanska socijalna unija (CSU), sestrinske stranke CDU premijerke Angele Merkel. Söder je u ožujku preuzeo mjesto premijera od svojega stranačkog rivala i predsjednika CSU-a Horsta Seehofera i sada je donio ovu odluku koja će se odnositi samo na zgrade savezne pokrajine Bavarske, ne i na zgrade u kojima su smještene federalne političke institucije.

Zgrade obrazovnih i pravosudnih institucija već imaju obvezu postavljanja križa.

Odgovarajući na kritike, bavarski premijer je rekao da križevi u zgradama javne uprave ne predstavljaju kršenje ustavnih odredbi o religijskoj neutralnosti države (pri čemu treba primijetiti da njemački Ustav istodobno upućuje na suradnju države i vjerskih zajednica). Križ je, rekao je, više simbol “bavarskog identiteta” nego vjerski simbol.

Goran Andrijanić | Bitno.net