Godinu i pol nakon razornog potresa koji je pogodio talijanski grad Arquata del Tronto, čudesno otkriće u srušenoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina ostavilo je bez riječi njegove stanovnike, ali i cijeli svijet!

U svetohraništu koje je zajedno s ostalim inventarom crkve nedavno izneseno iz ruševina, pronađen je neotvoreni ciborij u kojemu se nalazilo četrdeset hostija čija je boja, oblik i miris ostao potpuno nepromijenjen. Bilo bi za očekivati da se nakon par tjedana na hostijama pojavila plijesan, no to se u ovom slučaju nije dogodilo niti nakon 18 mjeseci.

Događaj su s velikom radošću za talijanske medije komentirali mjesni biskup i lokalni svećenik, ne krijući kako u njemu prepoznaju čudesni Božji zahvat.

Foto: L’Avvenire

“Riječ je o znaku nade za sve. Suočen s ovakvom činjenicom, čovjek treba ostati u šutnji. Ona jednostavno dotiče i jača vjeru u Isusa koji živi kako bi utješio narod Arquate pogođen potresom”, kazao je mjesni biskup mons. Giovanni D’Ercole komentirajući ovaj čudesni događa koji je vrlo brzo uspoređen s onim iz Siene iz 1730. godine kada su hostije ukradene u bazilici svetog Franje, tri dana kasnije u paučini pronađene u sienskoj crkvi svete Marije. Kako su hostije bile nečiste, svećenik je odlučio da ih neće dati konzumirati već će pustiti da jednostavno s vremenom propadnu. Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća svi su ostali u čudu vidjevši kako hostije ne propadaju, nego zapravo ostaju svježe, te i danas stoje izložene u bazilici svetog Franje u Sieni.

Za don Angela Ciancottija, svećenika koji je otvorio svetohranište i pronašao ciborij, otkriće sačuvanih posvećenih hostija bez sumnje je istinsko čudo i radosna poruka čitavoj zajednici. U trenutku kad je ugledao hostije, osjećao se, kaže, kao Ivan Pavao II. pred hostijama iz Siene. “Evo prisutnosti”, rečenica je koju je više puta ponovio nakon čudesnog otkrića.

“Za mene je riječ o čudu, ali iznad svega o poruci svima nama. To je znak koji nas poziva da Euharistiju stavimo u središte. Isus nam govori: ‘Tu sam, među vama sam. Uzdajte se u mene'”, rekao je don Angelo.

Neka i nama ovaj događaj bude znak i poticaj da u ovom milosnom korizmenom vremenu još snažnije prepoznamo i živimo dar Euharistije, istinskog “izvora i vrhunca” našeg kršćanskog života.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net