Nakon što su prije mjesec dana pripadnici tzv. Islamske države uništili unutrašnjost katedrale sv. Marije u filipinskom gradu Marawiju, pritom otevši svećenika i desetak vjernika, sličan zločin ponovio se i u gradu Malagakitu.

Kako prenosi Catholic News Agency, oko 300 pripadnika BIIF-a (Bangsamoro Islamic Freedom Fighters), koji su u savezništvu s Islamskom državom, napalo je spomenuti grad na jugu Filipina, opljačkavši kuće i trgovine te potjeravši pritom stotine stanovnika.

Prema informacijama lokalnog policijskog dužnosnika, islamisti su tijekom borbe s filipinskom vojskom zauzeli lokalnu školu. Pritom je najviše stradala obližnja kapela koja je uništena u napadu. Tako su napadači čekićima razbili ikone i kršćanske simbole te obeščastili posvećene hostije tj. samo Tijelo Kristovo.

Napad je ubrzo osudio nadbiskup Orlando Quevedo, pozvavši vodstvo BIFF-a da kazne počinitelje odgovorne za uništavanje kapelice, među svojim redovima.

“Ako u BIFF-u žele imati sliku poštovatelja svih religija, moraju kazniti svoje članove koji su na odvratan način obeščastili kapelicu u Malagakitu te obrazovati ostale kako bi strogo poštovali druge religije”, poručio je nadbiskup Quevedo u priopćenju, nadodavši kako oskvrnuti crkvu nije ništa drugačije nego oskvrnuti džamiju ili Ku’ran.

Nadbiskup je također pozvao katoličke vjernike da kapeli “povrate svetost”, pozvavši cijelu nadbiskupiju Cotabato na molitvu za mir i sklad između vjernika različitih religija.

Lokalne političke vođe pak smatraju kako je napad izveden s namjerom stvaranja razdora između kršćanske i muslimanske populacije koja već godinama živi u miru na tim prostorima.

Tako je zamjenica guvernera pokrajine Sjeverni Cotabato, kojoj pripada grad Malagakit, Shirlyn Macasarte-Villanueva, pozvao muslimane i kršćane da se othrvaju pokušajima sijanja podjele među njima.

“Budimo trijezni i nastavimo dalje u prijateljstvu i solidarnosti koju dijelimo. Moramo ostati budni i pomoći jedni drugima kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih incidenata.”

Nove informacije: oteti svećenik je živ

Gulfnews.com javlja kako je otac Teresito “Chito” Suganob, svećenik kojeg su islamisti oteli prilikom već spomenutog napada na katedralu svete Marije u Marawiju, 22. svibnja ove godine, navodno živ.

“Prema informacijama koje su nam dali taoci oslobođeni prošle nedjelje, otac Chito još je uvijek živ”, poručio je Jo-ar Herrera, glasnogovornik vojnih jedinica koje operiraju u Marawiju.

“Jučer je viđen živ zajedno s ostalim taocima koje drži organizacija Maute”, nadodao je Herrera, poručivši kako nemaju informacija o njegovom zdravstvenom stanju.

Tino Krvavica | Bitno.net