Islamistički militanti povezani s ISIL-om pred kamerama su ubili egipatskog kršćanina, objavilo je danas više svjetskih medija.

Video u trajanju od 13 minuta prikazuje trojicu militanata, pripadnika organizacije Provincija Sinaj, u stajaćem položaju te žrtvu, 62-godišnjeg pripadnika koptske manjine Nabila Habashija Salamu, kako kleči. U jednom trenutku pripadnik terorističke skupine ubija Habashija pucnjem iz vatrenog oružja.

Video, prenosi Al Jazeera, također prikazuje ubojstvo još dvije žrtve, pripadnika lokalnih plemena.

Militanti su kao razlog ubojstva naveli Habashijevu potporu egipatskoj vojsci, dok su druga dvojica optuženi za suradnju s vojnim tijelima.

Prema izvještaju agencije Associated Press, Nabil Habashi radio je kao trgovac nakitom, a u studenom prošle godine otet je u mjestu Bir al-Abd, na sjeveru Sinajskog poluotoka.

AP također javlja kako je žrtva zaslužna za izgradnju jedine koptske crkve na tom području.

Portal AsiaNews, koji se specijalizirao za izvještavanje o životu katolika u azijskim, ali i afričkim zemljama, objavio je pak kako je upravo izgradnja crkve jedan od razloga njegove otmice i kasnijeg ubojstva.

Koptska pravoslavna Crkva oglasila se o slučaju, istaknuvši da “plače nad svojim sinom i vjernim slugom” koji je “vlastitu vjeru posvjedočio do krvi”. Dodali su i kako pružaju “snažnu podršku egipatskim vlastima u njihovim naporima da uguše mrzilačko terorističko djelovanje”.

Inače, tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je danas da je policija ubila tri militanta za koje se sumnja da su povezani s ubojstvima osoba iz videa.

Prema priopćenju, koje prenosi AP, snage sigurnosti razmijenile su vatru s islamistima prilikom potjere u području Abtal, u provinciji Sjeverni Sinaj. I dok su tri pripadnika terorističke skupine ubijena, nastavljena je potjera za još trojicom. AP pritom ističe kako je pristup medijima na Sinaju ograničen te da nisu uspjeli neovisno potvrditi informacije iz priopćenja ministarstva.

Sukobi između islamističkih militanata i snaga reda na sjeveru Sinaja traju od 2013. kada je vojska svrgnula tadašnjeg islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, pripadnika Muslimanskog bratstva. Manjinski kršćani pritom su redovita meta terorista.

Dodajmo na kraju kako ubojstvo Nabila Habashija pred kamerama podsjeća na tragičan čin iz 2015. kada su pripadnici ISIL-a zaklali 21 koptskog kršćanina na obalama Sredozemnog mora u Libiji. Video spomenutog masovnog ubojstva obišao je tada svijet te izazvao veliko zgražanje i osudu.