Savez katoličkih svećenika Irske (ACP), organizacija koja okuplja oko 1000 pripadnika klera iz te zemlje, objavila je kako je započela s grupnim terapijama za svećenike koji su lažno optuženi za seksualno zlostavljanje.

“Krug izlječenja” ime je skupine koja će održavati susrete na kojima će svećenici koji su bili lažno optuženi za zlostavljanje kroz razgovor i zajednicu raditi na zalječenju emotivnih i psiholoških rana. Skupina je pokrenuta na zahtjev pripadnika ACP-a koji su osjećali posljedice lažnih optužbi protiv njih.

Kako je pojasnio glasnogovornik te organizacije o. Ray Donovan, cilj susreta neće biti samo “liječenje rana” lažno optuženih svećenika nego i potpora svim onim svećenicima koji se “i dalje osjećaju traumatizirano osjećajem kolektivne krivnje zbog zločina koje je počinila manjina svećenika”.

“Puno dobrih i predanih svećenika bili su pogođeni posljedicama zločina koje su počinila njihova braća. Prošli su kroz šok i stid zbog toga što se dogodilo i ovo je razlog zbog kojeg pokrećemo ovu grupu potpore”, rekao je.

Skandali sa seksualnim zlostavljanjima koje su počinili svećenici ostavili su posljedice koje se još uvijek osjete u Irskoj. Na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2010., Benedikt XVI. uputio je pismo irskim katolicima u kojem je pozvao na obnovu Crkve u toj zemlji. U knjizi razgovora “Svjetlo svijeta” Benedikt XVI. je izjavio:

„Shvaćam da je žrtvama teško još vjerovati da je Crkva izvor dobra, da posreduje Kristovo svjetlo, da pomaže živjeti – to mogu shvatiti. A drugi, koji imaju samo negativna zapažanja, više ne vide cjelinu, životnost Crkve. Tim se više ona mora potruditi da ovo životno i veliko ponovno postane vidljivo, usprkos svemu negativnome.“

Sada je vidljivo kako su zbog skandala, osim naravno žrtava zlostavljanja, patili i svi oni svećenici koji su vjerno živjeli svoj poziv, ali su zbog manjine koja je činila zločin bili – stigmatizirani.

Slična situacija dogodila se prije par godina u Poljskoj, kada je jedan svećenik krivo optužen zbog “pedofilskih slika” na svom mobitelu. Pokazalo se da su to obiteljske fotografije njegova nećaka, na kojima je snimljen zagrljen s ocem. Više o tome OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net