Skupina irskih pro-life liječnika uputila je zahtjev tamošnjem ministarstvu zdravstva za dopuštenje da budu izuzeti od obveze upućivati žene koje žele abortus drugim ginekolozima koji ga žele napraviti, izvijestili su mediji u Irskoj.

O prosvjedu „malog, ali značajnog broja“ ginekologa izvijestio je Irish Independent. Naveli su i izjavu Andrewa O’Reagana, liječnika iz Kerryja, koji je rekao da je među nekoliko stotina liječnika koji su protiv abortusa i koji su se obratili ministru Simonu Harrisu, tražeći od njega da odustane od novoga zakona koji bi trebao legalizirati pobačaj u Irskoj.

Riječ je o zakonu najavljenom nakon ukidanja ustavne zaštite nerođene djece, izbačene iz irskog ustava nakon nedavnog referenduma.

Zakon će legalizirati pobačaj do 12. tjedna trudnoće.

Liječnici koji to žele moći će se pozvati na priziv savjesti i odbiti abortus. Međutim, dužni su da osobu koja želi abortus upute liječniku koji ga radi.

„Na taj način vlada odbija poštivati moju slobodu savjesti. Bit će slučajeva kada ću ja smatrati da je abortus medicinski štetan za tu ženu. Unatoč tome, ja ću je morati poslati drugom liječniku. Ta mjera ide protiv moje autonomije kao liječnika“, rekao je O’Reagan i pozvao ministra da „povuče ručnu“ i razmisli o novim zakonskim mjerama.

Britanski Catholic Herald prenio je ovu vijest komentirajući kako se može lako dogoditi da Irska bude imala manjak liječnika koji će biti spremni raditi abortus. Prema istraživanju rađenom u ožujku, sedam od deset liječnika ne želi raditi abortus.

Ministar Harris i njegova vlada, međutim, s druge strane čine sve da donedavno zabranjeni abortus u svojoj zemlji učine što dostupnijim. Harris forsira zakon i želi da na snagu stupi do kraja godine, ali očito je još nejasno puno detalja oko njega, pa i onaj kako će zdravstveni sustav regulirati status onih ginekologa koji će se pozvati na priziv savjesti.

Zanimljivo, ista situacija se dogodila prije nekoliko godina u Poljskoj, kada su liječnici koji su odbili raditi abortus odbili i odredbu prema kojoj su trudnice morali upućivati drugim liječnicima. Nakon žalbe strukovne udruge Ustavnom sudu, ta je institucija presudila u listopadu 2015. kako nalog da ženu moraju uputiti drugom liječniku ograničava njihovu slobodu savjesti i neustavan je.

Svemu ovome dodajmo da je Peter Fitzpatrick, parlamentarni zastupnik vladajuće stranke Fine Gael, izašao iz nje i postao neovisni zastupnik, a kao jedan od glavnih razloga naveo je to što ne želi glasovati za zakon koji će legalizirati pobačaj. Fitzpatrick je bio i protiv održavanja referenduma.

Goran Andrijanić | Bitno.net