Irski ministar zdravlja Simon Harris najavio je kako će država svim ženama omogućiti besplatan pobačaj. Izjavio je kako „ne želi da onim ženama koje žele pobaciti cijena postane barijera“ te kako će trošak pobačaja u budućnosti snositi tamošnji zdravstveni sustav, donosi Catholic News Agency.

Lokalni mediji najavljuju kako će za tu svrhu biti osigurana sredstva u ovogodišnjem proračunu. U siječnju ove godine ministar Harris je u jednom javnom nastupu rekao kako je otprilike 170 tisuća irskih žena “bilo prisiljeno otputovati u inozemstvo kako bi učinile pobačaj”.

Irski predsjednik Michael Higgins je nakon referenduma, u kojem su se Irci odlučili za ukidanje 8. amandmana, već potpisao novi zakon. Sljedeći korak bit će donošenje novoga zakona koji dozvoljava pobačaj. Očekuje se da bi taj zakon mogao biti izglasan tijekom listopada, dok bi na snagu mogao stupiti do 2019. godine. Prema nacrtu toga zakona, pobačaj će biti dozvoljen do 12. tjedna trudnoće.

Istaknuti irski liječnici izrazili su zabrinutost zbog ovog zakona jer bi on mogao ugroziti sigurnost žena. Dvojica istaknutih irskih liječnika, Peter Boylan i John O’Brien, izjavili su kako zaostaju razgovori s Ministarstvom zdravlja o načinu provođenja pobačaja. Međutim, Boylan se usprotivio dijelu zakona koji se odnosi na period od tri dana, u kojem se žena može promisliti o svojoj odluci, jer se njime navodno “ženi sugerira kako nije u stanju samostalno donositi odluke“.

Irska se također suočava s potencijalnim nedostatkom liječnika koji su voljni činiti pobačaje. Ankete pokazuju da čak sedam od deset liječnika ne želi sudjelovati u pobačaju. Mary Favier, potpredsjednica Udruge liječnika opće prakse, izjavila je kako se „pojavila zabrinutost zbog ljudskih kapaciteta i opreme”.

„Postoji opravdana zabrinutost zbog potencijalnog nedostatka specijalističke podrške, ali i mogućih komplikacija kod pacijenata“, izjavila je za Irish News. Irski premijer Leo Varadkar najavio je kako će katoličke bolnice u budućnosti morati obavljati pobačaje, ali i da će se liječnici moći pozvati na priziv savjesti.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net