Kao odgovor na sve veću potrebu za svećenicima koji bi vršili egzorcizam, irski biskup Alphonsus Cullinan odlučio je oformiti grupu svećenika koja će provoditi „službu istjerivanja“.

Odluku je donio nakon što je zaprimio više zahtjeva vjernika svoje biskupije koji su tražili njegovu pomoć u borbi protiv nečistih duhova.

Kao prvi korak u tom procesu, biskup Waterforda i Lismorea rekao je da će jedan svećenik njegove biskupije uskoro započeti vježbati klerike u provođenju egzorcizma, ali je njihova imena odlučio zadržati u tajnosti.

Iako je izjavio kako osobno nije nikada prisustvovao egzorcizmu, Cullinan je u razgovoru za irsku radiopostaju WLR FM prepričao istiniti slučaj o kojem mu je govorio njegov prijatelj:

“Sjećam se jednog svećenika“, rekao je biskup, „mojeg prijatelja, za kojeg znam da je bio uključen u jedan slučaj. Bila je riječ o mladoj djevojci, koja je došla sa svojom majkom. Tamo su bila još četiri muškarca, ragbijaškog tipa, kako bi je držali za stolicu, toliko je snažna bila.”

“Svećenik je prethodno upozorio četvoricu muškaraca: pobrinite se da budete ispovjeđeni. Jedan od muškaraca se nije ispovjedio, i djevojka je glasom koji nije bio njezin, muškim glasom, izvikivala grijehe toga čovjeka koji nije otišao na ispovijed.”

Podsjetimo, na konferenciji za egzorciste održanoj početkom ove godine, izneseni su podaci o rastu potrebe za egzorcizmom i u Italiji, a slični zabrinjavajući trendovi primijećeni su i u drugim zemljama.

Ivo Džeba | Bitno.net