Godišnji broj zahtjeva za egzorcizmom u Italiji dosegao je brojku od oko 500.000, što je trostruko povećanje u odnosu na razdoblje od prije 2016. godine.

Te su brojke iznesene na konferenciji za egzorciste koja se prošlog tjedna pod pokroviteljstvom Sicilijanske biskupske konferencije održala u Palermu, pri čemu je istovremeno izražena potreba za povećanjem broja egzorcista koji bi pomogli ljudima u potrebi.

“Svi oni koji dolaze k nama pate, ali njih je mnogo, a nas je tako malo”, izjavio je fra Paolo Carlin, franjevac kapucin i glasnogovornik Međunarodnog saveza egzorcista, organizacije koja broji 400 članova širom svijeta.

Kao razlog ovako povećane potrebe za egzorcizmom, egzorcist fra Benigno Palilla istaknuo je povećan broj interesa za okultno, uključujući odlazak različitim čarobnjacima, gatarama i bavljenje tarotom. „Takve prakse otvaraju vrata đavlu i opsjednuću“, ustvrdio je Palilla.

Naglasio je i svoju zabrinutost za svećenike koji egzorcizme pokušavaju izvesti bez potrebne obuke, ali i upozorio na one lažne egzorciste koji nisu ni svećenici, a koji se koriste okultnim praksama, upravo onime što je opsjednute osobe dovelo u njihovo stanje.

Prema riječima Palille, dio problema je što svećenici često ne znaju kako se nositi s konkretnim slučajevima, a u pripravništvu za svećeništvo se o tim stvarima ne govori.

„Opsjednuti su egzistencijalne periferije na koje nas papa Franjo poziva. Oni su oni koji mnogo pate, a, nažalost, nisu uključeni u crkveni registar“, upozorio je Palilla koji je pozvao na veću posvećenost ovome problemu.

Sicilijanska konferencija održana je dva mjeseca uoči sličnog događanja koje će se održati u Rimu na Papinskom institutu Athenaeum Regina Apostolorum na kojem će, između ostalih, sudjelovati i o. Cesare Truqui, učenik nedavno preminulog o. Gabrielea Amortha, jednog od najpoznatijih svjetskih egzorcista.

Čini se da stanje po pitanju egzorcizma nije mnogo bolje ni u drugim zemljama. Irski egzorcist o. Pat Collins u nedavnom je obraćanju Irskoj biskupskoj konferenciji upozorio na eksponencijalan rast potrebe za egzorcizmom u proteklih nekoliko godina.

Francuska je još jedan primjer zemlje koja ima sličnih problema. The Economist je prošle godine objavio članak o tome kako je zbog rastuće potrebe za egzorcizmom ondje nastalo egzorcističko tržište, na kojem pojedinci ostvaruju promet i do 12.000 eura mjesečno.

Ivo Džeba | Bitno.net