Imenovani kaldejski biskup Paul Thabit Mekko upozorio je da ljudi strahuju da će američke trupe napustiti i Irak te ga prepustiti u ruke ekstremističkim skupinama, prenosi 27. kolovoza Vatican News.

Promjena vlasti u Afganistanu sa svojim dramatičnim posljedicama mogla bi jako negativno utjecati i na Irak, ocjenjuje novi biskup u dolini Ninive, izabran na nedavnoj sinodi Kaldejske katoličke Crkve za koadjutora Eparhije Alkoš.

Povlačenje američkih trupa, pad Kabula i dolazak talibana na vlast mnoge podsjeća na tragičnu sudbinu Mosula koji je u ljeto 2014. zauzela teroristička Islamska država. Za pobjedu džihadista odlučujuće je, naime, bilo povlačenje iračkih trupa. Mons. Mekko tada je skrbio za kršćanske, muslimanske i jezidske izbjeglice. Danas služi u rodnom Karamlešu, koji je također bio zauzeo ISIL, a dosad se u svoje domove vratila tek polovica kršćana.

Mons. Mekko napomenuo je da se i dalje događaju sporadični napadi na neka mjesta ili osjetljive ciljeve, kao što su američki kampovi, a iza kojih stoje teroristi Islamske države ili druge snage kojima je u interesu izazivati kaos. Jer, premda je IS vojno poražen 2016/17. godine, nije i potpuno savladan i uvijek ponovno organizira terorističke napade.

Zabrinjavajući je mentalitet koji će zavladati u Kabulu; talibanski svjetonazor sličan je onome Islamske države – vladavine mraka. Naravno, Irak danas nije Afganistan ali jasno je da će te skupine vladati zemljom „čvršćom rukom” kada se povuku koalicijske trupe, rekao je novoimenovani biskup, koji će kao koadjutor pomagati u službi biskupu ordinariju Alkoša Mikhi Polu Maqdassiju (72), a nakon umirovljenja i naslijediti. Alkoš se nalazi oko 30 kilometara sjeverno od Mosula u Dolini Ninive. Papa Franjo pohodio je Irak u ožujku ove godine.