Najmanje 117 svećenika preminulo je u Indiji između 10. travnja i 14. svibnja ove godine, objavio je portal Crux, pozivajući se na istraživanje kapucinskog svećenika Suresha Mathewa.

Otac Mathew, inače urednik  časopisa Indian Currents, sastavio je listu svećenika koji su preminuli tijekom drugog epidemijskog vala koji je snažno pogodio tu zemlju. Indija je u od početka travnja zabilježila nekoliko milijuna zaraženih te više tisuća preminulih od bolesti COVID-19.

Pritom je veliku cijenu platila i Katolička Crkva koja u toj zemlji vodi brojne karitativne, zdravstvene i društvene ustanove, premda njezini članovi obuhvaćaju samo 3% društva.

“Tijekom prvog vala čuli smo za nekoliko svećenika koji su izgubili život zbog COVID-a”, poručio je o. Mathew, upozorivši kako je situacija sada puno gora.

“U drugom valu, osobito nakon Uskrsa, svakodnevno smo primali vijesti o preminulim svećenicima. S obzirom da sam misionar, htio sam znati broj subraće koji su umrli te koji su razmjeri i razlozi tragedije.”

Kapucinski svećenik započeo je sastavljati listu preminulih svećenika, kontaktirajući pritom crkvene vlasti i medije.

“Prišao sam zamjeniku glavnog tajnika Konferencije katoličkih biskupa Indije i on mi je dao 20 imena. No Jose Kavi, urednik Matters India, dao mi je imena brojnih svećenika koji su podlegli zarazi.”

Nakon što je sastavio listu koja je uključivala 117 imena, proslijedio ju je svakom biskupu u Indiji.

“Unutar 24 sata moj je inbox bio zatrpan porukama s imenima preminulih svećenika. Nekoliko onih koji su se našli na listi nisu bili žrtve COVID-a. Trenutno, mogu reći da je u Indiji između 1. u 15. travnja u Indiji preminulo 120 svećenika.”

O. Mathew rekao je kako je iznimno važno pratiti broj umirućih svećenika tijekom pandemije te je pozvao biskupe da sastave plan o prikupljanju podataka i statistika.

“Broj preminulih svećenika je veći od nacionalnog prosjeka smrti izazvanih COVID-om i potrebna nam je temeljita studija kako bi se otkrili razlozi smrti”, poručio je svećenik, dodavši: “Još važnije, većina svećenika imala je oko 40 godina, preminuli su na svom vrhuncu. Njih više od 20 bili su isusovci. Moramo proučiti to pitanje: Zašto je toliko puno mladih svećenika podleglo koronavirusu u drugom valu? Naša braća svećenici ne smiju ostati samo statistika.”

Situacijom u Indiji zabrinut je i kardinal Oswald Gracias, predsjednik tamošnje biskupske konferencije i član Vijeća kardinala koji savjetuju papu Franju.

“Naši svećenici, potaknuti pastoralnim žarom, dali su svoje živote služeći te su podlegli virusu. Mnogi od naših mladih svećenika s misionarskim su žarom platili svojim životima, premda su poduzimali nužne mjere predostrožnosti: velika cijena za njihovo predanje u borbi protiv virusa”, poručio je kardinal, dodavši kako crkvene vođe osjećaju “duboku tugu” zbog velikog broja preminulih svećenika.

“Naši svećenici blagoslivljaju one koji najviše pate od virusa i nažalost naši svećenici umiru; možda više nego drugi, broj poginulih je veći. Premda žalosni, ispunjava nas nada da su naši svećenici dali svoje živote služeći do kraja. Oni su pastiri koji mirišu po svojim ovcama”, istaknuo je Gracias, citirajući papu Franju.

Kardinal je za kraj poručio kako će Crkva u Indiji služiti misu za duše preminulih od koronavirusa.