Indija je trenutno najveće žarište pandemije koronavirusa, a nedavno je u toj zemlji prijeđena brojka od 250 tisuća preminulih od bolesti COVID-19.

Kapaciteti bolnica i medicinskog osoblja su nadmašeni, pa kao pomoć priskaču volonteri koji se dobrovoljno izlažu riziku kako bi se brinuli o drugima.

Jedna takva skupina volontera organizirana je u Nadbiskupiji Bangalore. Poseban tim za brigu o zaraženima sastoji se od mladih laika, svećenika i časnih sestara koji pružaju podršku pretrpanim bolnicama.

Bangalore je inače glavni grad države Karnatake, smještene na jugu Indije, u kojoj je dosad zabilježeno oko 2 milijuna slučajeva zaraze.

“Stanje je takvo da mnogi pacijenti umiru zbog nedostatka skrbi. Sami ne mogu jesti, a nema nikoga tko bi ih hranio. Zbog toga smo se uključili kako bismo pomogli ovim pacijentima”, ispričao je vlč. Anil D’Sa, voditelj pastorala mladih u nadbiskupiji.

Vlč. D’Sa kazao je kako su i unatoč propisanoj opremi volonteri svjesni da riskiraju svoj život i zdravlje kako bi pomogli drugima, ali naglašava kako se odazivlju dragovoljno. “Dolaze sami od sebe zato što žele služiti”, kazao je.

Iako je jedan od najvećih proizvođača cjepiva, u Indiji je cijepljeno samo 2,6% populacije, što uvelike doprinosi širenju zaraze. Ipak, unatoč teškoj situaciji vlč. D’Sa kaže da se u njegovoj zemlji može vidjeti Božja ruka na djelu.

“Još uvijek možemo svjedočiti Božjoj ljubavi, posebice u ovim trenucima krize. Barem možemo prići osobi u potrebi i to će iscijeliti svijet.”

O teškom stanju u Indiji nedavno je govorio i biskup Theodore Mascarenhas, koji naglašava kako se zemlja teško nosi s pandemijom.

“Prije pet dana izgubio sam svećenika koji je imao 30 godina, zaređen je prije tek godinu dana. I to boli.”

“No još je bolnije ono što se događa oko nas. Manjak bolničkih kreveta, manjak lijekova… Možete tek zamisliti u kakvom su stanju siromašni. Oni čak ne mogu svoje bolesne odvesti u bolnice”, poručio je biskup Mascarenhas.

“Svojim bogoslovima stalno govorim… zaređeni smo kako bismo služiti i ako naše služenje može biti poput Gospodinova služenja, ne postoji ništa bolje”, kazao je.