Pandemija koronavirusa snažno je pogodila Indiju koja je u utorak imala 360 tisuća novozaraženih te više od 3000 mrtvih.

Dodatne probleme u nekim dijelovima zemlje stvara loša zdravstvena infrastruktura, a posljedice trpi i tamošnje katoličko stanovništvo.

Indijski mediji javljaju kako je između 20. i 23. travnja od posljedica bolesti COVID-19 preminulo najmanje 14 katoličkih svećenika. Još pet svećenika preminulo je unutar 24 sata, 17. travnja, u državi Gudžarat na zapadu Indije, prenoci Catholic News Agency.

Na suprotnoj strani zemlje, u biskupiji Ranchi, situacija je također teška. Tamošnji pomoćni biskup Theodore Mascarenhas jedva je suspregnuo suze u intervjuu za EWTN govoreći o preminulim i zaraženim svećenicima.

“Trenutno u bolnici imam sedam svećenika, oni su sretnici jer su uspjeli dobiti bolnički krevet. Zaraženo je i sedam bogoslova koji su smješteni u domu blizu bolnice. Kako nije bilo mjesta u bolnici, odveo sam ih u dom za starije”, otkrio je biskup, dodavši kako je nedavno zbog koronavirusa preminuo tek zaređeni svećenik.

“Prije pet dana izgubio sam svećenika koji je imao 30 godina, zaređen je prije tek godinu dana. I to boli.”

“No još je bolnije ono što se događa oko nas. Manjak bolničkih kreveta, manjak lijekova… Možete tek zamisliti u kakvom su stanju siromašni. Oni čak ne mogu svoje bolesne odvesti u bolnice”, poručio je biskup Mascarenhas.

Njegova biskupija nalazi se na teritoriju države Jharkhand za koju kaže da je “jedna od najsiromašnijih u zemlji” s “najgorom zdravstvenom infrastrukturom”. Tvrdi i kako je zbog nedostatka ambulantnih vozila sve zaražene svećenike i bogoslove morao sam voziti u bolnice.

Upitan boji li se moguće zaraze dok skrbi za druge crkvene službenike, biskup Mascarenhas odgovorio je kako “nije zabrinut” te da je u prošlosti, kada je harala kuga, Crkva uvijek bila “u prvim redovima”.

“Svojim bogoslovima stalno govorim… zaređeni smo kako bismo služiti i ako naše služenje može biti poput Gospodinova služenja, ne postoji ništa bolje.”

Koliko je stanje u Indiji loše možda najbolje svjedoče informacije kako u nekim dijelovima zemlje, poput Delhija, mrtvačnice ne mogu primiti sve preminule. Također, sumnja se da službene brojke ne odgovaraju stvarnoj težini stanja.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević poručio je u razgovoru za Deutche Welle kako je uzrok naglom rastu broja zaraženih u Indiji vjerojatno “kombinacija faktora” kao što su novi sojevi s većom transmisijom, masovna okupljanja i niski stupanj procijepljenosti stanovništva.