Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, dao je intervju za bosansko izdanje Glasa Amerike u kojem se, između ostalog, osvrnuo na predstojeću misu za žrtve Bleiburga koja se u sarajevskoj katedrali treba održati 16. svibnja.

Upitan koji je stav Islamske zajednice po tom pitanju, Kavazović je izjavio: “Katolička Crkva ima pravo donositi odluke autonomno i, kada je riječ o obredu, niko joj nema pravo zabraniti bilo što”.

“Reakcije u Sarajevu govore da je odgovornost adresirana na krivu adresu i to nije dobro. Pokrovitelj manifestacije je Sabor Republike Hrvatske. Političari u Sarajevu umjesto da adresiraju odgovornost na političku adresu, pokušavaju to izručiti Katoličkoj Crkvi. Postoji politička odgovornost Hrvatske, a najlakše je sve pripisati crkvi. Zbog čega Hrvatska komemoraciju obilježava na ovakav način, ako je to upitno? Kardinal će predvoditi misu u Sarajevu i to je njegova obaveza prema vjernicima”, poručio je prvi čovjek Islamske zajednice u BiH, dodavši kako se u Sarajevu spojilo “sekularno i vjersko, odnosno vjersko i političko” te da kardinal Vinko Puljić “vjerovatno o tome nije dovoljno vodio računa”.

Husein ef. Kavazović također je istaknuo kako “Hrvati u BiH imaju povjerenje u Crkvu više nego u hrvatsku politiku” te da se između katolika i muslimana ne treba stvarati jaz.

“Ni u kom slučaju muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj Crkvi. U obzir ne smiju doći demonstracije koje su najavljene. Trebamo ostati dostojanstveni”, poručio je te dodao: “Neko vjerovatno želi da između muslimana i katolika ili nekoga trećeg, dođe do nesuglasica, ali trebamo poštivati jedni druge.”

Kavazović je izjavio i kako se ovih dana obilježava Dan borbe protiv fašizma te da “fokus treba biti na žrtvama fašizma, pogotovo Židovima koji su stradali u holokaustu”.

“Obilježiti Dan pobjede nad fašizmom je obveza svih nas. I u Bleiburgu je bilo ljudi koji su vršili najgore zločine, a vjerovatno je bilo i nevinih ljudi. Ne treba od vjerskih zajednica tražiti da utvrđuju činjenice koje su trebale utvrditi države, državni sudovi i historija. Propustili smo to uraditi na vrijeme i nije uredu sve to sada izručiti jednoj vjerskoj zajednici”, zaključio je reis-ul-ulema za Glas Amerike.

Podsjećamo, svoju reakciju na misu za žrtve Križnog puta uputila je i Srpska pravoslavna Crkva. Tako je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, pod čiju ingerenciju spada Sarajevo, najavio prekidanje suradnje s kardinalom Puljićem.

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić, zamjenik kardinala Puljića, odgovorio je pak u nedjelju, 10. svibnja, na reakcije onih koje žele odrediti crkvenim predstavnicima za koje pokojnike smiju, a za koje ne smiju moliti tražeći da se to čak i zabrani.

Vukšić je u propovijedi na misi u sarajevskoj katedrali poručio kako iz kršćanske molitve i ljubavi nitko nije isključen, “čak ni najgrublji neprijatelji i progonitelji”, usporedivši to s Kristovim primjerom koji je “usred strašnih patnja i bola molio čak i za svoje mučitelje: ‘Oče, oprosti im, ne znaju što čine’ (Lk 23,34)”.

“Kršćani zato mole i za dobre, da ih Bog uzdrži u tomu. Mole i za loše i zle, da ih dragi Bog vrati na pravi put. Molimo i za sve pokojne: za one koji su bili dobri, da ih dragi Bog nagradi vječnim životom i da nas podrži kako bismo se mogli ugledati u njihove lijepe primjere. Ali i za one, koji su bili na strani zla, da im Bog grijehe oprosti i smiluje im se po svom milosrđu, te da sve ljude blagoslovi i sačuva od zla puta. Molimo i za one, koji Isusa i njegovu Crkvu ne razumiju u ovakvu naučavanju i ponašanju”, poručio je nadbiskup koadjutor.